Helge Simonnes

928

Sør-Afrika må gjenopprette tilliten

Diplomatisk immunitet er ikke noe frikort til å opptre som bøller, verken i trafikken eller i andre sammenhenger.

Publisert: 4. jan 2016

Det vekker sterke reaksjoner når en sørafrikansk diplomat fyllekjører i Oslo, skader en 28 år gammel kvinne i en kollisjon og slipper unna straffeansvar. Diplomaten i 50-årene nektet å medvirke til blodprøve. Vedkommende vil ikke bli tiltalt ut fra internasjonale regler om diplomatisk immunitet.

Dette utfordrer folks rettferdighetssans. Hvorfor skal diplomater slippe å stå til rette for åpenbart straffbare handlinger? 

Reaksjonene er lette å forstå, men prinsippene om immunitet er viktige å holde fast på. Uten disse reglene, som på begynnelsen av 60-tallet ble laget under Wien-konvensjonen om diplomatiske relasjoner, ville myndighetene i et land kunne bruke det nasjonale lovverket til å hindre utøvelse av diplomatenes arbeid.

Immuniteten inkluderer retten til å bevege seg og reise fritt. Den omfatter også kommunikasjonsfrihet og at diplomatpost ikke kan åpnes eller misbrukes av nasjonale myndigheter.

Landets lover skal heller ikke kunne brukes mot en diplomatisk representant. Han eller hun er heller ikke forpliktet til å avgi vitneforklaring. Det er disse punktene som kommer til anvendelse i forbindelsen med kollisjonen på Frogner i Oslo natt til søndag 3. januar.

Utenriksdepartementet varslet raskt at de ønsket å møte den sørafrikanske ambassadøren for å gå gjennom hendelsen. UD ber nå Sør-Afrika gi avkall på immuniteten for den konkrete hendelsen slik at saken kan straffeforfølgelse her i Norge. Dette er nå til vurdering hos UD i Pretoria. 

Det er nødvendig at den sørafrikanske ambassaden viser vilje til å sette en standard av hva som forventes av deres ansatte. Wien-konvensjonen er viktig å holde på, men det var aldri meningen at den skulle gi diplomater mulighet til å oppføre seg uakseptabelt og farefullt.

Diplomaten har gjort seg skyld i et grovt tillitsbrudd, og det er den sørafrikanske ambassade som må sørge for å gjenopprette tilliten. Også norske diplomater har kjørt i påvirket tilstand i utlandet. Vi forutsetter at våre myndigheter viser nulltoleranse mot uakseptabel oppførsel fra norske diplomater i utlandet.

Diplomatisk immunitet er ikke noe frikort til å opptre som bøller, verken i trafikken eller i andre sammenhenger.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 1 måned siden / 1928 visninger
Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
12 dager siden / 1800 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1716 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
10 dager siden / 1681 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
6 dager siden / 843 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
17 dager siden / 838 visninger
Vi ønsker ikke fremmed tro i vår helligdom
av
Joav Melchior
rundt 1 måned siden / 829 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere