Helge Simonnes

928

Sør-Afrika må gjenopprette tilliten

Diplomatisk immunitet er ikke noe frikort til å opptre som bøller, verken i trafikken eller i andre sammenhenger.

Publisert: 4. jan 2016

Det vekker sterke reaksjoner når en sørafrikansk diplomat fyllekjører i Oslo, skader en 28 år gammel kvinne i en kollisjon og slipper unna straffeansvar. Diplomaten i 50-årene nektet å medvirke til blodprøve. Vedkommende vil ikke bli tiltalt ut fra internasjonale regler om diplomatisk immunitet.

Dette utfordrer folks rettferdighetssans. Hvorfor skal diplomater slippe å stå til rette for åpenbart straffbare handlinger? 

Reaksjonene er lette å forstå, men prinsippene om immunitet er viktige å holde fast på. Uten disse reglene, som på begynnelsen av 60-tallet ble laget under Wien-konvensjonen om diplomatiske relasjoner, ville myndighetene i et land kunne bruke det nasjonale lovverket til å hindre utøvelse av diplomatenes arbeid.

Immuniteten inkluderer retten til å bevege seg og reise fritt. Den omfatter også kommunikasjonsfrihet og at diplomatpost ikke kan åpnes eller misbrukes av nasjonale myndigheter.

Landets lover skal heller ikke kunne brukes mot en diplomatisk representant. Han eller hun er heller ikke forpliktet til å avgi vitneforklaring. Det er disse punktene som kommer til anvendelse i forbindelsen med kollisjonen på Frogner i Oslo natt til søndag 3. januar.

Utenriksdepartementet varslet raskt at de ønsket å møte den sørafrikanske ambassadøren for å gå gjennom hendelsen. UD ber nå Sør-Afrika gi avkall på immuniteten for den konkrete hendelsen slik at saken kan straffeforfølgelse her i Norge. Dette er nå til vurdering hos UD i Pretoria. 

Det er nødvendig at den sørafrikanske ambassaden viser vilje til å sette en standard av hva som forventes av deres ansatte. Wien-konvensjonen er viktig å holde på, men det var aldri meningen at den skulle gi diplomater mulighet til å oppføre seg uakseptabelt og farefullt.

Diplomaten har gjort seg skyld i et grovt tillitsbrudd, og det er den sørafrikanske ambassade som må sørge for å gjenopprette tilliten. Også norske diplomater har kjørt i påvirket tilstand i utlandet. Vi forutsetter at våre myndigheter viser nulltoleranse mot uakseptabel oppførsel fra norske diplomater i utlandet.

Diplomatisk immunitet er ikke noe frikort til å opptre som bøller, verken i trafikken eller i andre sammenhenger.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3815 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
16 dager siden / 1244 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
22 dager siden / 898 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
14 dager siden / 850 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
14 dager siden / 646 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 579 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
26 dager siden / 571 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere