Verdidebatt

Flyktninger: bare bli plassert?

Det er fortsatt tusenvis av mennesker som bokstavelig talt sitter fast i norske asylmottak. Dessverre. Enda så etableres stadig nye mottak fordi flere mennesker finner veien hit p.g.a. krig, nød eller annen elendighet i eget hjemland.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi må erkjenne at når det kommer til bosetting i norske kommuner så har ikke myndighetene, representert ved inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) lyktes med dette arbeidet.

Flere krefter må til.

Nye tanker må til.

Nye tanker har kommet til og det vil jeg gjerne fortelle om. I et juleselskap jeg hadde gleden av å være i for noen dager siden, kommer jeg i kontakt med Jan Olav Ryfetten, en visjonær og arbeidsom kar som er involvert i og har satt igang flere, ulike idealistisk-baserte prosjekter. Prosjektet jeg vil fortelle om heter refugeehome.  Det har nettopp blitt etablert en nettside som heter refugeehome.no og prosjektet handler om å knytte kontakt mellom utleiere / huseiere og flykninger som trenger et sted å bo. Istedenfor kun å tenke at flykninger skal plasseres ut i en kommune og bli passivisert i forhold til å få hjelp, så vil dette initiativet gi  flykningene en medbestemmelsesrett over eget liv og vil derfor involvere til en mer aktiv rolle for flykningene selv. Meningen er at flykninger som registrerer seg på siden kan skrive om seg selv, legge ut bilde og å fortelle om jobberfaringer og/eller annet. For å hindre at huseiere/utleiere skal sortere mellom ulike profiler lagt ut av flykninger (slik en dessverre har hørt om har skjedd blant enkelte representanter i kommuneNorge) så er det opp til flykningene og kunne bla igjennom profilene til huseierne og utleierne for så å kunne ta kontakt for et møte. For huseiere og utleiere som registrerer seg på siden så har en sjanse for å kunne avhjelpe med overfylte mottak - i tillegg til å få leieinntekt - og en vil også få mulighet til å bidra positivt i personers liv. Initiativet til denne nye tjenesten er tatt fordi en ønsker å gjøre det lettere for flykninger å skaffe seg bolig og samtidig vil folket kunne bli mer involvert, på en naturlig måte, når det kommer til integrering.

Ja, staten og IMDi trenger vi i dette arbeidet. Men vi trenger også frivillige. Når det gjelder refugeehome.no så har Ryfetten fått støtte av regjeringen til å utvikle denne tjenesten. På sikt vil prosjektet også utvides slik at tjenesten kan fungere i forhold til jobbsøkning og andre viktige relevante saker for alle dem som skal starte et nytt liv i et nytt land.

Ønsker innspill og råd

Med dette innlegget ønsker jeg å inspirere de av dere som leser dette til å tenke over om man kjenner noen flykninger eller noen som har vært i Norge noen år, og som kan ha innspill og råd til hvordan en slik tjeneste bør fungere. Eller fra noen som har stått nær og kjenner hvordan systemet fungerer / fungerer ikke. Erfaringer fra andre som har `opplevd det vante systemet` og som kan ha gode råd til Ryfetten og hans medarbeidere til hvordan denne tjenesten bør utvikles trengs og tas imot med et stort takk. I tillegg, så vil jeg oppfordre til at utleiere og huseiere som er interessert i å leie ut og som leser dette - og som har et godt, åpent og klokt sinn (!) tar en kikk på nettsiden refugeehome.no fordi en først ønsker å fokusere på å ha få noen tilbydere for denne tjenesten. Og mens vi venter så trengs det innspill fra folks erfaringer.. :)

Skriv gjerne kommentarer  nedenfor eller send mail til: elisabethhoen@yahoo.com så vil jeg videreformidle informasjon.

PS: ....og ja, jeg er klar over at dette innlegget likner på reklame, men det er jul og det handler om godt initiativ og frivillighet så jeg håper det får stå. :)

Vennlig hilsen

Elisabeth Hoen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt