Verdidebatt

Vårt Lands villfarelser, orakelet Ottosen, og Habakuks ærespris

I august profeterte Vårt Land at valgdeltagelsen ved kirkevalget ville bli 37 %. Det avfødte mange kommentarer, bl a fra Ottosen. Valgdeltagelsen ble som kjent på under halvparten av det profeterte. Habakuks ærespris bør være innen rekkevidde.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Av Vårt Land på lille julaften får vi vite at det ikke har funnet sted et 'kirkevalg-kupp' - det var ikke de kirkefremmede som vant valget, men de sporadiske kirkegjengere, på bakerste benk, som sikret seieren. Disse bidro til at valgdeltagelsen økte fra 13,5 til 16,7 prosent, altså med 24 prosent. I samsvar med avisens kriterier for god dekning av kirkesaker har man rimeligvis bedt om en kommentar fra Misjonssambandets orakel Ottosen, som uttaler: "Å bygge en menighet av sporadiske kirkegjengere vil være svært vanskelig." Premissen for denne uttalelsen er at de aktive kan føle seg marginalisert ved at de sporadiske har stemt. Det skulle være unødvendig å minne om det, men det finnes altså aktive som har stemt som de sporadiske, og som også i fortsettelsen vil bidra til å bygge menighet.

Ottosen blir i oppslaget forholdt en tidligere uttalese, om kupp, som er et ord som han sier at han ikke tror han har brukt. Det han fastholder, er en uttalelse om at "... det ikke er naturlig at kirken skal styres av kirkefremmede". Men det blir den altså ikke, heller ikke etter dette valget.

Det vises også til hans utsagn om at det ville være 'helt greit' med moderat valgoppslutning. Det er et utsagn i samsvar med et bidrag fra Rolf Kjøde, i en bortgjemt replikkutveksling med meg på Verdidebatt i august: "Kanskje er likevel valoppslutninga på under 15 % eit teikn på at mange medlemmer der ute anstendig og ryddig tenker at det må vere dei som deltar i det jamlege kyrkjelivet, og som slik legg til rette for at dei mange kan nytte kyrkja sine tenester, som også bør ha ansvaret for styrer og verv og teneste i kyrkja sitt jamne liv."

Nå ble altså valgdeltagelsen 'moderat', litt over 15 prosent. Så da skulle vel alt være greit, anstendig og ryddig.

I oppslaget viser man til en måling fra august, publisert i Vårt Land, som indikerte en valgdeltagelse på 37 prosent, altså mer enn de dobbelte av hva den ble. Jeg har privat oppfordret Vårt Land til å undersøke hva som gikk så veldig, veldig galt med denne undersøkelsen. Avviket er så stort at jeg fornemmer regnefeil, snarere enn skjevheter ved utvalget. Jeg er ikke helt på det rene med kriteriene for å få Habakuks ærespris som vel skal deles ut om en ukes tid, men det er mulig den i år bør deles mellom angjeldende meningsmålingsinstitutt og Vårt Land, som ukritisk publiserte resultatene, og ikke har brydd seg med å ettergå villfarelsene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt