Verdidebatt

Behold prisen, Raja!

Mohsen Raja må våge å stå i støyen, beholde prisen som Oslo-borger og ta oppgjør med meninger han ikke lenger står for.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mohsen Raja vurderer nå å gi Aftenposten beskjed om at han gir fra seg prisen som årets osloborger. Støyen og omkostningene er blitt store for mannen med pakistansk bakgrunn og en problematisk oppvekst i Groruddalen.

Ingen betviler at han har gjort en stor innsats for flyktninger på Tøyen. Han har jobbet dag og natt. Svært mange i en fortvilet situasjon har fått hjelp fra Raja og de han samarbeider med.

Men så har det kommet fram at Mohsen Raja mener feil om det aller meste. Han støtter ikke homofile ut fra sin muslimske tro. Han kom også med svært kontroversielle uttalelser etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. Raja er også hentet inn av lite musikalsk kommentarer som han inntil nylig har lagt ut på sosiale medier.

I kjølvannet av de meningsmessige avsløringene, er det også blitt kjent at han som ungdom gjorde seg skyld i kriminelle handlinger. Ufine kommentarer overfor kvinner er også en del av bildet. Til Aftenposten sier han at «jeg har en fortid som jeg ikke er stolt av». Han er dømt for noen av forholdene. «Det eneste jeg kan si er at jeg har vært en pøbel, men i de siste årene har jeg forsøkt å gi noe tilbake til samfunnet», sier han i samme intervju.

Temperaturen er blitt så høy at sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, har skrevet en lengre kommentar om saken. Han erkjenner at det har vært gjort dårlig research, og at leserne som deltok i kåringen, burde ha fått mer informasjon om Rajas meninger og bakgrunn.

Synderegisteret er mer enn langt nok. Det står klart for alle at Mohsen Raja ikke er det som kalles mors beste barn.

Men skal han ikke gis mulighet til å reise seg fra den søla han har vært i ? Er det et berettiget krav at hans meninger må være slik flertallet ønsker det?

Den kriminelle fortiden er det letteste: Han har snudd fra det gamle livet og gjør en iherdig innsats for å komme inn på et nytt spor. At alt ikke fungerer perfekt på et vipps, må vi andre leve med og vi må heie på ham slik at han kommer seg videre og leve et verdig liv. Å gjøre godt for medmennesker er en god vei.

Kontroversielle meninger er vanskeligere, men vår oppfordring til Mohsen Raja er likevel: Våg å stå i støyen. Behold prisen! Ta oppgjør med meninger du ikke lenger står for.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt