Christian Lomsdalen

Lektor
23

Statsråd Isaksen aner ikke!

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hevder at ved de fleste skoler så er skolegudstjenestepraksisen uproblematisk, det aner han ingenting om!

Publisert: 22. des 2015

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hevder at ved de fleste skoler så er skolegudstjenestepraksisen uproblematisk, det aner han ingenting om!

 

Det er veldig mye vi vet om praksis i norsk skole, men hvordan skolenes praksis er i forbindelse med gudstjenester i skoletiden og hvorvidt de følger regelverket eller ikke, er ikke en av de tingene vi vet noe om. Da er det synd at kunnskapsministeren ikke anerkjenner egen kunnskapsmangel. 16. desember kommer Torbjørn Røe Isaksen med denne uttalelsen til Vårt Land hvor han hevder dette og viser en manglende vilje og ønske om å vite mer om hva som faktisk foregår i norsk skole på dette feltet.

 

Han er dessverre ikke alene om dette, også den forrige regjeringen sa nei til å evaluere RLE-faget og ingen har tatt initiativ til å se om regelverket for gudstjenester i skoletiden faktisk fungerer, men det gjør ikke påstanden og kunnskapsmangelen til kunnskapsministeren bedre. Det finnes ingen offentlig undersøkelse av forholdene rundt skolegudstjenesten, det alternative tilbudet, og hva som er praksis i norsk skole. Det burde det, med tanke på at dette var en av de tingene som ble nevnt i forbindelse med at norsk skole ble dømt i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i 2007. Faren for at dette er en side ved norsk skole som kan få oss dømt igjen er overhengende.

 

I den eneste systematiske undersøkelsen som er gjennomført om temaet, av Human-Etisk Forbund Hordaland, så var det kun en av 18 skoler som hadde et opplegg som fulgte regelverket fra Utdanningsdirektoratet. Dessverre ble undersøkelsen svekket av at en del skoler heller ville bryte Forvaltningsloven fremfor å besvare de mange henvendelsene om undersøkelsen. De mange anekdotene fra hvert eneste år tegner også et bilde av et skolevesen som i mange tilfeller er fullstendig ute og kjøre når det kommer til å respektere elevenes trosfrihet.

 

Det bør også nevnes at kunnskapsministerens hyllest av situasjonen på Fjell skole er problematisk da heller ikke deres alternative tilbud ser ut til å være likeverdig med gudstjenesten majoriteten av elevene skal gjennomføre. Et undervisningsopplegg vil ikke kunne være likeverdig med den sosiale og kulturelle opplevelsen som majoriteten får være med å oppleve. Dette skaper et klart uheldig skille i tilbudet og gjør det mer problematisk for eleven og foreldrene å skulle velge bort gudstjenesten og si ja til det alternative tilbudet.

 

Fordi vi faktisk mangler kunnskaper om dette kunnskapsminister utfordrer jeg deg til å be om rapport om den faktiske tilstanden for skolegudstjenestepraksisen i hele det norske skoleverket. Slik som situasjonen er i dag kan vi ikke bare late som at alt er bra, vi må ha kunnskaper om dette og sørge for at OM det skal være skolegudstjenester så må regelverket følges. Alt tyder på at det ikke gjøres mange steder.

 

Christian Lomsdalen

Lærer i samfunnsfagene og religionsfagene

Initiativtaker, Skolegudstjenester.no

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
25 dager siden / 5277 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
27 dager siden / 2392 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 1811 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
23 dager siden / 1810 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
28 dager siden / 1793 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
25 dager siden / 1757 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
21 dager siden / 1689 visninger
Kravet om bagatellisering
av
Espen Ottosen
26 dager siden / 1474 visninger
Er ensomhet en sykdom?
av
Magne Nylenna
rundt 1 måned siden / 1293 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere