Marit Rike

8

Skolegudstjeneste i Stathelle kirke 17. desember.

Julegudstjenesten. Årets viktigste gudstjeneste og julens vakreste eventyr!

Publisert: 18. des 2015

I dag hadde jeg den store glede å feire julegudstjeneste sammen med barn fra Stathelle barneskole. Jeg var organist  på gudstjeneste nr. tre, der det  i følge kirketjener var 203 barn fra 3, 4 og 7 klasse samlet. Kirken var overfylt, og sangen var som Himmelens hærskare som lovet Gud og sang på Betlehemsmarken julenatt da de  stemte i  Et barn er født i Betlehem, de gleder seg Jerusalem. Halleluja!  Halleluja! De tradisjonelle julesangene ble alle sunget like kraftig og med like stor glede ; fra oppstarten med Jeg er så glad hver julekveld, Tenn lys, Et barn er født i Betlehem, Glade jul, Nå er den hellige time og Deilig er jorden. For en gudstjenestefeiring  og for en menighetssang! 

Denne hendelsen  er ikke et eventyr slik jeg innledet med ; nei, det var  virkeligheten i Stathelle  kirke i dag!  For et privilegium og for en mulighet vi har fått  til å gi barna det aller beste; evangeliet om Jesus Kristus.

Matt. 21. 15 - 17 :  Men da yppersteprestene og de skriftlærde så de undergjerninger han gjorde, og barna som ropte i templet : Hosianna, Davids sønn! - da ble de harme! Og de sa til ham : Hører du hva disse sier? Men Jesus sa til dem : Ja! Har dere aldri lest : Fra umyndiges og diebarns munn har du beredt deg lovprisning? Og han forlot dem og drog ut av byen til Betania, og der overnattet han.

I takknemlighet for barnegudstjenesten i Stathelle kirke i dag, vil jeg be alle menigheter om å  fortsette å invitere barna til skolegudstjenester slik at de samlet  kan rope Hosianna, Davids sønn i hans  kirke. Dette skulle  være det naturligste for alle menigheter. Og det er vårt privilegium og ansvar. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Morten Andreas Horn

81 innlegg  2851 kommentarer

Publisert nesten 4 år siden
Marit Rike. Gå til den siterte teksten.
I takknemlighet for barnegudstjenesten i Stathelle kirke i dag, vil jeg be alle menigheter om å fortsette å invitere barna til skolegudstjenester slik at de samlet kan rope Hosianna, Davids sønn i hans kirke. Dette skulle være det naturligste for alle menigheter. Og det er vårt privilegium og ansvar.

Takk for fin skildring av skolegudstjenesten i Stathelle, Marit Rike. Selv om dette står fjernt fra meg og mitt livssyn, er det godt å lese den gleden du forteller om. Det er tydelig at det er av verdi for deg - og trolig også mange av elevene - å delta på denne gudstjenesten.

Samtidig er dette et viktig innspill i debatten om skolegudstjenester: Det gir jo tyngde til vår påstand om at skolegudstjenestene handler om noe annet, og noe mer, enn bare en slags kulturell happening. Du beskriver en genuin guds-tjeneste, der det er åpenbart at møtet med gud, og forkynnelsen av "guds ord", spiller en helt sentral rolle.

Det er åpenbart for meg at dette er noe som ikke bør skje i skoletida, i skolens regi - men som menigheten gjerne må invitere til utenom skoletiden. Den offentlige fellesskolen skal ikke være en arena for forkynnelse av ett bestemt livssyn.

Kommentar #2

Mette Solveig Müller

55 innlegg  4939 kommentarer

Datteren min SKAL i kirken i dag

Publisert nesten 4 år siden
Marit Rike. Gå til den siterte teksten.
I takknemlighet for barnegudstjenesten i Stathelle kirke i dag, vil jeg be alle menigheter om å fortsette å invitere barna til skolegudstjenester slik at de samlet kan rope Hosianna,

Det var så stemningsfullt, at jeg nesten ble som barn igjen da jeg leste dette.

"Hvem har sagt at vi muslimer ikke kan gå i kirken", spør moren. Les her. Denne moren sier det viktigere at datteren lærer om alle religioner og om likhetene mellom dem, i steden for om alle ulikhetene. Hun vokste selv opp med å gå i både i synagoger og kirker!  Det er også viktig at datteren min lærer at vi må akseptere og vise respekt til alle religionene, for det er det islam handler om, sier hun. -  Og her tror jeg hun treffer blink.  - Nye religiøse åpenbaringer handler alltid om å skape nye enheter og fjerne kunstige skillelinjer. - Dette var også oppdraget til islam!

HEF mener det sikkert godt - men de har nok ikke opplevd hvilken kraft som kan ligge i de hellige ordene og tale direkte til ditt indre vesen. I Gud er vi alle forenet. - Dette begrepet kan ikke fjernes med et pennestøk på skrivebordet.

Vennlig hilsen Mette

Kommentar #3

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Lykkelige

Publisert nesten 4 år siden

De kristne i denne menigheten må være lykkelige over at de av menighetens foresatte har vært så flinke å lære sine barn alle disse kristne sangene. For ellers leser vi jo i avisene at kunnskapen om disse sangene nok ikke er like stor ellers i befolkningen. Her jeg sitter kan jeg minnes de tre første setningene i Glade jul men så har jeg jo ikke hatt kristne foresatte eller religionsundervisning på skolen. Dog kunne jeg på rams en god del Alf Prøysen sanger i min barndom senere var det vel også en del populærmusikk man kunne tekstene till.

Det må også være fint for de kristne barna at kirken ligger så nær skolen at man kan stikke over på slike arrangementer. I det hele tatt høres det ut som om dere på Stathelle er noe over middels kristne og det i seg selv er ikke det normale ellers i landet. 

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
29 dager siden / 1937 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
27 dager siden / 1660 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
20 dager siden / 1645 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
29 dager siden / 1601 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
20 dager siden / 1478 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
18 dager siden / 1411 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
22 dager siden / 1376 visninger
170 år med misforståelser
av
Joanna Bjerga
8 dager siden / 961 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere