Kommentar

Fryktens ansikt

Hvorfor elsker så mange amerikanere Donald Trump? Kanskje fordi de er like redde som ham.

Begeret har lenge vært fullt for den republikanske presidentkandidaten Donald Trump, i hvert fall sett med norske øyne.

Mannen som har gitt begrepet uspiselig et ansikt, blir stadig oftere sammenlignet med Italias tidligere statsminister, Silvio Berlusconi, skjønt sistnevnte muligens hadde en anelse mer glimt i øyet.

Noen trodde at Trumps hånlige imitasjon av den funksjonshemmede journalisten Serge Kovalski for et par uker siden, skulle være dråpen som fikk det til å flyte over for amerikanske tilhengere.

Det skjedde ikke. En meningsmåling fra byrået TIPP denne uken, viser at han fortsatt holder koken. 27 prosent av de ­republikanske velgerne ønsker Trump som USAs neste president. Nummer to, den afroamerikanske kirurgen Ben Carson, ligger 12 prosent bak.

Hele 25 prosent av alle amerikanere mener Trump styrker det republikanske partiets image. Blant de republikanske velgerne er tallet 43 prosent.

Donald Trumps merittliste var lang, også før han stilte som presidentkandidat. Brutte ekteskap, missekåringer, casinovirksomhet, vodkaproduksjon og tvilsomme konkurser er ikke en bakgrunn amerikanere flest verdsetter hos en som vil styre landet.

Men i et land med stadig høyere politikerforakt kan mye skje. Nå er det et halvt år siden Trump lanserte seg selv som presidentkandidat med slagordet Make America Great Again!

Siden da har kontroversielle utsagn stått i kø:

Han har tatt til orde for å bygge en mur mellom USA og Mexico – som Mexico skal presses til å betale. Han har anklaget mexicanerne for å være dårlige mennesker og voldtektsforbrytere.

Han har kritisert utseendet til flere kvinnelige journalister og mediepersonligheter. Da han fikk kritiske spørsmål fra nyhetsanker Megyn Kelly i TV-kanalen Fox News, antydet han at hun stilte dem fordi hun hadde mensen.

Andre journalister har han kalt «dyr», «tapere», «dumskaller» og «lettvektere».

Han kaller seg selv for en «birther», en tilhenger av teorien om at president Obama har lurt USA med en falsk fødselsattest.

I november krevde at han at det skulle opprettes et register for alle landets muslimer, og nå i desember har han oppskaket mange med kravet om at muslimer helt og holdent skal forbys adgang til USA.

– Dette er så ytterliggående, og så i strid med den grunnleggende republikanske ideologien, at det kan koste ham oppslutningen, mener The Guardian-kommentatoren Ben Jacobs.

Det kan hende. Nå tar også ­toneangivende konservative kristne ledere avstand fram Trump. De frykter at kravet om registrering og innreiseforbud for muslimer senere kan bli brukt mot kristne.

Og selv om Trump har viftet med en bibel og proklamert sin kjærlighet til julen, har han også erklært at han aldri noen gang har bedt om tilgivelse for noe. Det styrker ikke akkurat hans religiøse kredibilitet.

Likevel har hver fjerde amerikaner sympati for Trumps retorikk. Hvorfor?

Svaret ligger antakelig i frykten, følelsen mange ­mener nærmest er blitt en grunnleggende faktor i den amerikanske kulturen. Amerikanerne har vært opptatt av endetiden siden lenge før den kalde krigen.

Trump er selv en del av denne­ kulturen. Vi snakker om en mann som ville stenge grensen for landets egne ebola-smittede hjelpearbeidere av frykt for smitte. Vi snakker om en mann som er så redd at han selv tidvis bærer våpen, i tilfelle han blir angrepet.

Forslagene om å bygge mur og opprette muslimregistre er umulig å tolke uten å ha den samme fryktkulturen i bakhodet.

Det nytter ikke å kritisere mennesker fordi de er redde. Det er likevel et stort problem at veien fra frykt til hat er kort. Derfor er fryktens ansikt ofte ­ekstremt usympatisk.

Slett ikke alle amerikanske kristne er preget av denne frykten. Men hvis man er det, sluker man gjerne kameler som man ellers ville holdt seg unna, et velkjent fenomen også her i Norge.

Det skal ikke mer til enn litt halvhjertet støtte til «det tradisjonelle ekteskapet», og en ­erklæring om at han vil bli den mest proisraelske amerikanske presidenten noensinne, så tenker mange at dette er Guds mann for USA.

Skjedd før. Ingen tror reelt at Donald Trump vil bli president. Men ekstreme ting har hendt før. Forhåpentlig blir amerikanerne spart for både Trump og det som kan bane veien for ham.

Først publisert i Vårt Land 9.12.2015

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar