Kommentar

Tynn hijab-teori

Alle er visst enige om at barnehijab betyr seksualisering av unger.

Hijab er en seksualisering av unger, sa Hadia Tajik til Hege Storhaug og Aftenposten. Hele landet nikket. Siden hun er muslim har hun nok greie på hva hun snakker om.

Det er ikke sikkert. Hun er nemlig en liberal muslim med en oppvekst ganske lik de fleste andre nordmenn. Det er fort gjort å overtolke religionens regler hvis man ikke har opplevd dem selv.

Det er riktig at den religiøse begrunnelsen for at muslimske kvinner dekker seg til, er å unngå menns seksuelle oppmerksomhet. Det bibelske budet om å kle seg tekkelig var også årsaken til at kvinnene i det norske trossamfunnet Smiths venner gikk med skjørt da jeg vokste opp.

Håret var langt fordi apostelen Paulus skrev at det skulle være et slør. På gudstjenestene ble det dekket med et skaut. Også småjenter brukte disse plaggene.

Men det var aldri noen som så på dem som kjønnsmodne kvinner av den grunn.

Hvorfor ikke? Fordi den opprinnelige meningen bak religiøse symboler og påbud har en tendens til å komme i bakgrunnen med tiden.

For eksempel ble et helt vanlig vinkrus, som de første kristne drakk av under måltidene, etter hvert en forseggjort del av kirkens liturgiske utstyr.

På den andre siden mistet mange regler for hverdagslivet kontakten med sin opprinnelige religiøse begrunnelse.

De ble selvsagte og selvstendige regler og tradisjoner.

Slik var det også med reglene for skjørt og skaut i Smiths venner. Man var enige om at man kunne kle seg tekkelig på andre måter, men man brukte skjørt likevel. Det ble en kultur og tradisjon for kvinner.

Småjenter brukte skjørt fordi jenter over hele verden bruker kvinneklær lenge før de er kvinner. Ingen tenkte seksualobjekt når de så en liten jente av den grunn. Ikke fortell meg at muslimer er særlig annerledes.

Det finnes mange gode grunner til at både barn og voksne skal velge bort hijaben. I Smiths venner droppet man etter hvert skjørtet. Kanskje var årsaken at man innså at den opprinnelige meningen ikke gjaldt lenger.

Det kan skje med mange muslimer også. Men helst ikke legg mer i hijaben enn brukerne gjør selv.

Først publisert i Vårt Land 8.12.2015

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar