Verdidebatt

Natteravner og asylravner

Brannen på Lindås viser at det trengs asylravner med våkne blikk for hvilke farer asylsøkere og flyktninger kan bli utsatt for.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Politiet i Lindås har koplet Kripos inn i etterforskningen etter at hotellet Lune Huler brant ned til grunnen natt til søndag. Hotellet skulle tas i bruk for mindreårige asylsøkere i nær fremtid. Funn på brannstedet tyder på at brannen er påsatt.

I Sverige har det vært flere påsatte branner ved asylmottak. Hittil har vi vært skånet i Norge, men nå ser det dessverre ut til at vi må forholde oss til denne type kriminalitet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gitt advarsler om at det kan komme angrep på flyktningene og asylmottak i Norge. I en trusselvurdering av sjette november heter det at det har vært økt aktivitet på ytterliggående nettsider.

UDI-direktør Frode Forfang tar hendelsen i Lindås svært alvorlig. Erfaringene fra Sverige gir god grunn til bekymring. Smitteeffekten i slike tilfeller må tas på alvor. Det er et viktig signal som gis når landets fremste miljø for alvorlig kriminalitet raskt kalles inn for å bistå i jakten på mulige gjerningsmenn.

Eventuelle ildspåsettere var trolig godt kjent med at det ikke bodde asylsøkere på hotellet. Det er alltid farlig å spekulere i motiv, men det er nærliggende å tenke at brannen skulle tjene som en advarsel.

Det er ubehagelig nok. Ordfører Astrid Aarhus Byrknes i Lindås sier at brannen sprer redsel og frykt i lokalsamfunnet. Frykten er ikke bare lokal. Sentrale myndigheter har med denne brannen fått en tilleggsbyrde i en allerede hardt presset flyktningsituasjon.

Flere asylmottak ligger avsides til. Det kan gjøre det vanskelig å få etablert gode sikkerhetsrutiner. Det er så krevende at lokale lensmenn og politi må bli tilført ekstra ressurser fra statlig hold

Myndighetene må våge å tenke utradisjonelt i dette. Det er mange idrettslag og foreninger som kunne påtatt seg rollen som vektere rundt asylmottakene. Kombinasjonen av en dugnad og en økonomisk støtte til foreninger og lag som påtar seg et ansvar, ville raskt kunne gitt en høyere sikkerhet.

Natteravner har i mange år patruljert i gatene for å ivareta sikkerheten til tenåringer og ungdom. Nå trengs det asylravner med våkne blikk for hvilke farer asylsøkere og flyktninger kan bli utsatt for.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt