Verdidebatt

Ny kampsak for HEF? Avskaffe ski, skøyter, turer, overnatting, leiskoler osv i skolen.

Mange av dem som er mot skolegudstjenester, henviser til selve det urettferdige og uheldige i at ikke alle elevene deltar i samme aktivitet. Mange innvandrerforeldre lar ikke barna sine få være med på tradisjonelle aktiviteter i skoletiden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nylig ble en skole omtalt i media der innvandrerforeldrene gjennom avstemninger hadde blokkert for at skolen skulle arrangere aktiviteter som har lang tradisjon i norsk skole, som f eks leirskole, overnattingsturer osv.

Skolene har til enhver tid inneholdt ulike aktiviteter for barna både som et ledd i opplæringen, men også som et ledd i å skape trivsel og godt sosialt miljø i klassene. De fleste som ser tilbake på sin egen skoletid, husker kanskje aller best de gangene man gjorde noe helt annet enn å sitte inne på skolebenken og skrive og regne.

Men disse aktivitetene er ikke like populære blant mange innvandrerforeldre. De kommer fra kulturer der det er ganske uanlig at skolene arrangerer slike aktiviteter, og mange har også en mye strengere form for barneoppdragelse, og barna holdes i mange familier mye mer hjemme, i stedet for å delta i tradisjonelle norske aktiviteter som skøyter og skigåeing.

Det er kanskje ikke så kjekt for disse barna når de ikke får lov av sine foreldre til å delta på de aktivitetene som klassen ellers er med på, og det aller verste er kanskje når de må holdes på skolen hele den uka når resten av klasse er på leirskole.

De aller fleste argumentene for å avskaffe julegudstjenester i skolens regi, passer like godt som argumenter for å avskaffe alle mulige aktiviteter som ikke alle elevene får lov til å delta i.

Nei, det er stor forskjell på livssynsaktiviteter og andre aktiviteter, vil man innvende. Ja, er det nå det, om man velger barnas perspektiv? Er det verre for en elev å måtte være på skolen når de andre går på gudstjeneste enn når en elev må være på skolen når resten av klassen går på skøyter, ski eller skal på turer med overnatting?

Dersom selve utenforskapet er anstøtsstenen, kommer årsaken i andre rekke for barna. Det oppleves nok ganske likt å ikke kunne være med de andre uansett hva aktiviteten er.

Hvirdan skal vi møte dette? Skal vi avskaffe alle aktiviteter der noen av våre nye landsmenn sier nei på vegne av sine barn?

Jeg sier nei, både til å avvikle skolegudstjenestene og til å avvikle andre tilbud i skolen som har lang tradisjon i skoleverket!

Men vi må selvsagt sørge for at de som ikke deltar i aktivitetene sammen med resten av klassen, får et likeverdig og godt tilbud.

Sverre Avnskog

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt