Sigrun Marie Moss

1

Annullert demokrati på Zanzibar

Befolkningen venter nå i spenning på om det internasjonale samfunnet får bidratt til å annullere annulleringen, slik at opposisjonspartiet kan lede en ny samlingsregjering i øygruppen.

Publisert: 4. des 2015

Helt siden flerpartisystemet ble gjeninnført på Zanzibar i 1992 har valgtider vært ­assosiert med trøbbel. ­Opposisjonspartiet CUF (Civic United Front) har anklaget regjeringspartiet CCM (Chama Cha Mapinduzi, revolusjonspartiet) for å ha stjålet valgseieren deres – en påstand også internasjonale valgobservatører har støttet.

Ved forrige valg, i 2010, tapte CUF med 49.1 prosent av stemmene mot CCMs 50.1. På tross av beskyldninger om juks i forkant var dette et fredelig valg som resulterte i opprettelsen av en lovfestet samlingsregjering. I opptakten til årets valg seilte opposisjonen i medvind. Seier fikk de derimot ikke – i alle fall ikke enda.

25. oktober var det valg i Tanzania hvor CCM vant. Men det var også et eget presidentvalg i øygruppen Zanzibar – ifølge valgobservatører: det best arrangerte valget siden 1992.

Etter opptellingen av stemmer på hvert valglokale ble antallet stemmer skrevet opp og godkjent ved signatur av valgrepresentanter for begge hovedpartiene – CCM og opposisjonspartiet CUF. Disse listene ble hengt utenfor hvert valglokale.

CUF hevder at de, basert på disse tallene, fikk 53 prosent av stemmene­ (mot CCMs 47 prosent). 26. oktober ­annonserte CUF seg selv som vinnere, og CUF-leder Seif Sharif Hamad uttalte at de «ikke ville tolerere et nederlag om de ble frarøvet nok en valgseier».

28. oktober hadde Zanzi­bars valgkommisjon kun annonsert 31 av 54 valgkretser. De resterende var hovedsakelig på Pemba (den mindre av de to øyene, med klar CUF majoritet), og det kunne se ut som om CCM kom til å tape. Da annullerte valgkommisjonens formann Jecha valget. Annulleringen ble forklart med manglende nøytralitet i valgkommisjonen, forsøk på juks vedrørende stemmesedler, og voldsoppfordringer, særlig på Pemba.

Når de offisielle valgkommisjons­tallene fra de 31 valgkretsene ble ­offentliggjort og sammenlignet med CUF sine tall, så er det få uoverensstemmelser (og den lille feilmarginen hos CUF er generelt sett ikke i egen ­favør). Dette gir CUF kredibilitet og øker ­internasjonale motreaksjoner mot valgannulleringen.

Mange tema gjør dette­ valget ekstra essensielt for mange Zanzibariere. For CUF er det siste gang ­deres svært populære og karismatiske­ kandidat Seif Sharif Hamad stiller til valg. CUF har videre kjempet for å ­re-forhandle unionen med fastlandet. Dette gir mange insentiver for både fastlandet og for CCM Zanzibar å unngå en CUF valgseier da dette er et scenario de gjerne vil unngå.

Stemningen er nå svært spent. I forkant av valget skal CCM-representanter ha sagt at de kom til makten ved revolusjon (i 1964) og de gir seg ikke uten en revolusjon. Både FN og USA har gått sterkt ut mot annulleringen.

Zanzibariere venter nå i spenning på om det internasjonale samfunnet får bidratt til å annullere annulleringen, slik at CUF kan lede en ny samlingsregjering i øygruppen. Zanzibar, der politikk er viktigere enn fotball, går nå meget spennende dager i møte.

Først publisert i Vårt Land 4.12.2015

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2742 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
28 dager siden / 1884 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
2 dager siden / 1210 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 996 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
30 dager siden / 686 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
13 dager siden / 617 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere