Verdidebatt

God is not fixing this

Hvis Gud vil, kommer det ikke til å skje flere meningsløse drap i USA

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

USA er igjen i sjokk etter at et ungt par under et juleselskap onsdag drepte 14 mennesker i byen San Bernardino i California.

Tallrike republikanske presidentkandidater gikk straks inn på sin Twitter-konto og uttrykte medfølelse med ofrene og deres pårørende. Ted Cruz, Lindsay Graham, Dr. Rand og Paul Ryan sendte ut omtrent likelydende budskap. Alle vektla nødvendigheten av bønn i denne fortvilte situasjonen.

Det gjorde også demokratenes kandidat Hillary Clinton i sin Twitter-melding.

På grunn av tidsforskjellen på det store, amerikanske kontinentet fikk desken i den New York-baserte avisen Daily News ekstra tid på seg til å kunne lage noe mer enn et sensasjonsoppslag.

Redaksjonen samlet twittermeldingene fra de fremstående politikerne, markerte det som hadde med «prayers» å gjøre og slo til med følgende tittel: «God is not fixing this».

Budskapet fra Amerikas liberale østkyst var ikke til å ta feil av: Bruk av et åndelig språk fungerer tilslørende for hva som må gjøres politisk.

Nesten ingen fremtredende politikere i USA våger å utfordre de liberale våpenlovene, som gjør at folk flest kan skaffe seg dødbringende våpen. Ekteparet, som noen timer tidligere hadde overlatt sin seks måneder gamle baby til en av besteforeldrene, kom til selskapet i stridsuniformer og godt utstyrt med våpen.

I stedet for å gå inn i kjernen av det politiske problemet, velger politikerne å snakke om nødvendigheten av bønn. Ære være Daily News som våger å utfordre denne misforståtte åndeligheten.

Troen på at Gud skal fikse alt, er en viktig del av en amerikansk kristen tradisjon. Fremtredende politikere er ikke så hodeløse at de tror på det, men retorikken er tjenelig til å skaffe seg velgere i en valgkamp som har begynt å ta av. Slik har det vært i kampanje etter kampanje. Det gjelder å sikre seg stemmene fra de lavkirkelige kristne.

USAs troende er ikke alene om å ha denne tenkningen. Nylig pratet jeg med en person som har vært prest nordpå i nesten en mannsalder. I læstadianske, pietistiske miljøer hadde han lagt merke til den fatalistiske tenkningen som preget en del kristne miljøer. Det var ikke så nøye å feste barna med bilbelte. Det var heller ikke så farlig å røyke ut fra tanken om at Gud for lengst hadde bestemt hvordan livets utgang skulle bli.

Hjelpearbeidere i utviklingsland møter noe av den samme holdningen. Det er vanskelig for dem som skal motta hjelp å gripe fatt i sine egne liv. «Hvis Gud vil», sier muslimene. Det finnes mange kristne som gjør seg bruk av det samme tankesystemet.

Ettersom det unge paret i San Bernardino begge ble drept i en storstilt politibiljakt, får vi ikke det fulle svaret på hva som var motivet for angrepet. Svogeren til den 28 år gamle gjerningsmannen Syed Rizwan Farook hevdet på en pressekonferanse at Farook i de siste årene hadde blitt en svært religiøs muslim. Han får gode skussmål som kollega.

Om det var religiøst ekstremistiske motiver for drapene i California, så er det viktig å finne ut, selv om det kan bli vanskelig å komme helt til bunns når begge gjerningspersonene er døde.

Det bør være langt lettere å forstå at paret hadde en enkel jobb med å skaffe seg de nødvendige våpnene.

Denne realiteten lukker amerikanske politikere øynene for, eller rettere sagt: De vil ikke se.

Er de reelt sannhetssøkende, må de nødvendigvis snakke høyt om sin bekymring over at amerikanere flest så lett kan skaffe seg tilgang til våpen. Å åpne for en slik erkjennelse i full offentlighet, gir en betydelig risiko for at man havner bakerst i køen av dem som nå kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat.

Da er det langt mer fristende å bruke bønnevokabularet i stedet for å snakke om det som er den reelle, politiske utfordringen.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt