Verdidebatt

Provoserende sent av politiet i Oslo

Oslo-politiet må få beskjed om at etterforskningen av Oslo katolske bispedømme ikke kan trekkes ut i langdrag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er ikke hverdagskost at et trossamfunn og deres ledere blir siktet for grovt bedrageri i mange millioners-klassen. Saken har skapt voldsom furore i Oslo katolske bispedømme

Det er tusenvis av medlemmer som opplever å være berørt. Ledelsen i Oslo-politiet ser ikke ut til å forstå hva det betyr for et trossamfunn å ha en slik anklage hengende over seg.

Ifølge Aftenposten har politiet i Oslo i høst nedprioritert etterforskningen i saken der Oslo katolske bispedømme er siktet for å ha jukset med medlemslister. I vår lå også saken urørt i flere uker. Det er nå usikkert om en eventuell tiltalebeslutning vil foreligge før jul, slik politiet har signalisert tidligere.

Tre kvart år er gått siden 15 politibetjenter slo til mot tre forskjellige adresser tilknyttet bispedømmet. Politiet utferdiget en alvorlig siktelse, grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Både biskop og økonomisjef er siktet, i tillegg bispedømmet som juridisk enhet.

Det har vakt internasjonal oppsikt at en biskop er siktet for grovt bedrageri.

Dette ser ikke ut til å affisere Oslo-politiet. De holder sitt eget tempo, tilsynelatende uberørt av at politiet til stadighet kritiseres for å være sene i vendingen i mange saker.

Etterforskningslederen ved Finans- og miljøkrimseksjonen, Rune Skjold, sier til Aftenposten at det ikke er noen tidsfrister i siktelsen mot Oslo katolske bispedømme.

Skjold uttaler seg på en måte som avslører skremmende lite innsikt i hva slags virkning politiets sendrektighet gir for Oslo katolske bispedømme og deres medlemmer. For en idealistisk organisasjon, med et stort antall medlemmer som er sterkt og tett knyttet opp til virksomheten, bør det være et mål å redusere den tidsmessige belastningen.

Når det lokale politiet ikke makter å vurdere dette på en bedre måte, må politidirektøren Odd Reidar Humlegård komme på banen. Det skulle ikke være vanskelig å forklare Oslo-politiet at det er viktig for Oslo katolske bispedømme å bli ferdig med saken, enten den ender i en tiltalebeslutning eller ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt