Verdidebatt

Beklager, UDI – men nei takk til leieavtale på disse premissene

Svaret til UDI bør være tydelig: Om dere mener alvor med dette, får dere i ytterste konsekvens heller finne andre overnattingsplasser.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dagbladet og en rekke andre medier melder at UDI i avtaler krever at kristne symboler må fjernes før asylsøkere flytter inn på kristne overnattingssteder.

Kristne organisasjoner og stiftelser representerer blant de største og mest kostnadseffektive kapasitetene på ferdige overnattingsplasser som UDI kan ty til i den kritiske situasjonen vi nå ser. Jeg antar at de aller fleste av eierne vil være mer enn villige til å stille opp for mennesker i nød - på tvers av religiøs tilhørighet. UDI er i desperat behov for overnattingsplasser, og statsminister Erna Solberg har slått fast at hele asylsystemet er på randen av kollaps.

Likevel velger altså UDI nå å gå høyt på banen i møte med kristne organisasjoner. Det er meget uheldig. Når disse overnattingsstedene nå får presentert et krav om å fjerne kristne symboler dersom de vil ha kontrakt, så er det etter min mening både uhørt og helt uakseptabelt.

Jeg er selv vararepresentant for KrF til bystyret i Ålesund, og har vært en forkjemper for å ta imot flyktninger. Det står jeg for, og setter dette i sammenheng med sentrale verdier vi i KrF bygger vår politikk på. Her i Ålesund gjør vi nå hva vi kan for å avhjelpe statens behov for asylplasser.

I dette tilfellet mener jeg like fullt at nok er nok.Om vi mener alvor med at vi ønsker å bygge toleranse i det norske samfunnet, så må kristne tåle å se islamske symboler og motsatt. UDI nører med et slikt krav bare oppunder et grunnleggende problem, som faktisk er grunnen til at mange av flyktningene kommer: Religiøs intoleranse. Å fjerne symboler blir derfor helt misforstått politikk, noe som bare vil føre til mer av hva vi ikke ønsker.

Flyktninger som kommer til Norge må heller få et helt annet budskap enn det UDI nå ønsker å sende: - Du er trygg her, uansett hva slags tro du har. Det betyr også at vi i dette samfunnet - Norge - er helt ufravikelige på at du selv må vise toleranse i møte med andres tro. Her tillater vi ikke polarisering og diskriminering i forhold til andres tro. Derfor fjerner vi heller ingen religiøse symboler.

Jeg tror mange politikere og byråkrater, når en tenker litt etter, vil se logikken i dette. Vi kan ikke nøre oppunder religiøs intoleranse og ekstremisme. Vi må heller lære oss å leve sammen med ulik tro og ulike verdier. I et demokrati må det være plass til alle – så lenge en ikke bryter landets lover og slik stiller seg selv utenfor.

I Norge har vi ellers en grunnlov som bygger på kristendom og humanisme, og et flagg hvor korset er sentralt. Så lenge det er slik – at staten selv uttaler at den i bunn og grunn bygger på kristne verdier, og også viser dette tydelig hver eneste dag gjennom å heise et flagg med et kors – så blir det helt urimelig at den samme staten skal kreve at kristne symboler fjernes på overnattingssteder eiet av kristne organisasjoner.

Svaret til UDI bør derfor være ganske enkelt. Nok er nok. Om UDI mener alvor med dette, så får en heller i ytterste konsekvens finne andre overnattingssteder eller bygge dem selv. Mitt råd er derfor å ikke godta kravet, men i dette tilfellet sette hardt mot hardt. Det er selvfølgelig fristende at penger til syvende og sist blir styrende for hva eierne gjør i denne situasjonen. Slik må det ikke være. Vi må tenke videre og knytte dette til hvilke verdier vi ønsker skal være styrende i det norske samfunnet. Toleranse er en helt sentral kjerneverdi i så måte. Vi skal ikke spille med i et spill hvor å bekrefte intoleranse blir en styrende kraft.

I denne saken mener jeg at sentrale politikere bør kjenne sin besøkelsestid og instruere UDI til å heller legge til rette for mer religiøs toleranse i det norske samfunnet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt