Verdidebatt

Krigsherren Muhammed

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alf Gjøsund hadde under denne overskriften en politisk korrekt kommentar 19.nov. med en variant av oppskriften: ”vi har kristne ekstremister også”.  Den brukes regelmessig av vestlige selvpiskere for å ufarliggjøre kritikk av Islam.

Artikkelen har ikke ett ord som motsier påstanden i overskriften, klokt nok! Selvsagt var Muhammed en krigsherre og selvsagt har terroren noe med Islam å gjøre.

En annen ting er at noen muslimer mener noe annet. Vi venter på at den teologiske diskusjonen hos muslimene skal bli synlig, ellers er det lite hold i de påstandene. Når terrorister med basis i koranen selv hevder de er rettroende muslimer holder det ikke bare å komme med benektende proklamasjoner. Moderate muslimer må begrunne sin påstand og tolke sitt trosgrunnlag. Vi trenger også å høre hvordan de gjendriver jihadistenes påstander og de ubehagelige koranversene. Jeg antar at Vårt Land er åpen for slike refleksjoner!

Tilbake til Gjøsunds argumentasjon. Det blir litt pinglete å referere til at Jesus veltet noen bord og utviste pengevekslere for å vise hvor voldelig han var. Så følger en rekke forskjellige problemstillinger som har med hvordan man skal forstå Gamle Testamentet, forholdet til styresmakter, rettferdig krig osv.

Dette er mange viktige tema å drøfte og jeg skulle ønske en kristelig avis kunne gjøre dette på en seriøs måte i møte med den aktuelle virkeligheten. Teologiske refleksjoner om ondskapes problem er ikke nok og nettroll-lignende påstander er ikke så interessante. Han er jo inne på at Bibelen ikke beskriver Gud som en snill bestefar og at budskapet ikke alene kan kokes ned til å ”vende det andre kinnet til”. Men hvordan? Han har rett i at Bibelen også har tolkningsutfordringer. Et kristent verdensbilde består av mer enn å ”være snille med hverandre”. Ondskap er en realitet. Det er lite å høre fra prekestolene om slikt.

Det er krevende å tolke dagsaktuelle hendelser, men det vestlige sekulære verdensbildet har spilt fallitt i møte med dagens virkelighet. Det har bl.a. ført til en rekke katastrofale politiske avgjørelser slik som å bombe de ”slemme”. Nå ser det ut for at nye bombinger står for tur.

I stedet for å gjenta sekulært-baserte synspunkter i kommentarfeltene ønsker jeg at VL utvidet forståelsen med andre fortolkninger av den dagsaktuelle virkeligheten, også kristent baserte!

Først publisert i Vårt Land 26.11.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt