Rolf Luneng

1    1

Den moralske klimakrisen

Hvordan kan den generasjonen som har skapt problemene løse dem? Å endre atferd uten å endre den moralske tenkningen vil fortsatt bringe skuffelser, brutte løfter og ingen ­bindende avtaler i klimakampen.

Publisert: 24. nov 2015 / 958 visninger.

Klimakrisen er skapt av en forutgående etisk og moralsk krise. Hvorfor snakker ingen om den, bortsett fra når investoren Jens Ulltveit-Moe innrømmer at han har syndet? Vår tids klimadebatter og forhandlinger avslører at den globale etiske og moralske krisen er mye større enn klimatrusselen. Det var derfor det gikk som det gikk i København i 2009. Prøver vi å finne klimaløsninger uten å ha en solid og felles plattform forankret i samme etiske og moralske verdisyn på livet, miljøet og naturen, bygger vi i virkeligheten luftslott og utopier.

Nansens ord er i ferd med å gå i oppfyllelse: «Hvis alle søker i samme retning, og det viser seg å være den gale vei, kan lett hele flokken gå sin ødeleggelse i møte». Man kan spørre seg hvor kirken, filosofene og humanistene har vært de siste 50 årene. De har i alle fall ikke vært forutseende, og heller ikke har de bidratt til å legge den nødvendige moralske og etiske grunnvollen som i dag er helt avgjørende for om vi skal lykkes eller tape.

Albert Einstein påsto at vi ikke kan løse problemene ved å bruke den samme måten å tenke på som forårsaket disse problemene. Hvordan kan den generasjonen som har skapt problemene løse dem? Å endre atferd uten å endre den moralske tenkningen vil fortsatt bringe skuffelser, brutte løfter og ingen ­bindende avtaler i klimakampen. Selv FNs ­klimasjef, Christiana Figueres, har i fortvilelsens stund bedt gudene om hjelp til å finne nytt håp og inspirasjon idet hun påkalte gudinnen Ixchel under klimamøtet i Cancun i 2010. Det ser ikke ut til at det har gjort oss mer etiske og moralske.

Foran toppmøtet i Paris er vi fast bestemt på å redde klima og miljø, selv om det blir på frivillighetsbasis, og selv om vi fortsatt mangler den etiske og moralske grunnvollen som skal til for å lykkes. Hvor lenge skal vi fortsette med det? Hvor mange flere feilslåtte klimamøter, før vi innser vårt hovedproblem — og gjør noe med det? Neste toppmøte bør utelukkende handle om en felles klimaetikk og miljømoral.

Først publisert i Vårt Land 24.11.2015

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Thor Borge

17 innlegg  375 kommentarer

Vel

Publisert over 2 år siden
Rolf Luneng. Gå til den siterte teksten.
er vi fast bestemt på å redde klima og miljø

Vil dessverre heller si at vi var fast bestemt, helt til Kerry gikk ut og sa at Paris-avtalen ikke vil være bindende til stor skuffelse. Da forsvant liksom luften ut av ballongen. Når du sier "neste" klimamøte mener du vel det klimamøte som kommer etter Paris?

Svar
Kommentar #2

Rolf Luneng

1 innlegg  1 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Jeg tror nok vi både var og er fast bestemt, men jeg mener vi mangler det etiske verdigrunnlaget og den moralske viljen og kraften til å løse denne utfordringen.

Svar
Kommentar #3

Thor Borge

17 innlegg  375 kommentarer

Klima kaos

Publisert over 2 år siden

Etter at utenriksministrene for Frankrike og USA, Laurent Fabius og John Kerry uttalte på en felles pressekonferanse i Washington den 13. mai 2014 at vi har 500 dager igjen før et klimatisk kaos, regnet jeg med at klimakonferansen i Paris, virkelig skulle bringe resultater.

Her er det den franske utenriksministeren sa:

"Vel, jeg er glad for å være her med John. Det er ikke en eneste uke uten en telefonsamtale eller et besøk mellom John og meg selv, og vi har på agendaen mange ting - Iran, fordi forhandlinger fortsetter i dag; spørsmålet om Syria, og vi skal møtes igjen sammen neste torsdag i London; Ukraina også; og veldig viktige saker, klimaendring, klimakaos. Og vi har - som jeg sa, vi har 500 dager på å unngå klimatisk kaos. Og jeg vet at president Obama og John Kerry selv er bestemt på dette området, og jeg er sikker på at med dem og med mange andre venner, vi skal være i stand til å nå suksess på dette viktige området."

Det mest interessante som skjedde 500 dager senere, den 25. septemember i år, var at paven holdt en tale på ground zero, og talte for FN's generalforsamling. Dagen før hadde paven for første gang talt for en joint session i kongressen i USA. Jeg måtte spørre meg selv - er det dette som er redningen for klimaet? Pavens samlende effekt? Har dem greid å redde klimaet nå, eller står vi for avgrunnen? Handler klimakonferansen i det hele tatt om været?

John Kerrys og Obamas faste besluttsomhet varte til 11. november i år, hvor Kerry sa at Paris-avtalen ikke vil bli bindende, noe EU og Fabius gikk ut og dementerte dagen etter. 

Etter at temperaturen i det internasjonale politiske landskapet i den siste tid har økt faretruende, spørs det om klimaendringskonferansen i Paris nå mest vil handle om å få ned temperaturen mellom landene.

Så får vi kanskje greie på om toppolitkerne har greid å unngå politisk-, unnskyld, klima-kaos, eller ei.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Bibeltime for politikere
44 minutter siden / 1940 visninger
Ronnie Johanson kommenterte på
Bibeltime for politikere
rundt 1 time siden / 1940 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 2 timer siden / 12816 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 10 timer siden / 11339 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 10 timer siden / 11339 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 10 timer siden / 11339 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 10 timer siden / 11339 visninger
Robin Tande kommenterte på
Mening med eller uten Gud?
rundt 10 timer siden / 289 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 10 timer siden / 12816 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 11 timer siden / 11339 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 12 timer siden / 11339 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 12 timer siden / 12816 visninger
Les flere