Verdidebatt

Langvarig krig venter oss

Vi må delta i sorgen, og vi må forberede oss på å delta i en krig mot destruktive krefter. Det er ikke siste gang vi møter terror.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Seks angrep mot sentrale mål i den franske hovedstaden, bærer preg av tradisjonell IS-logikk. Terrororganisasjonen har tatt på seg ansvaret for ugjerningene.

IS-angrepet mot Paris er sjokkerende, men vi bør ikke være overrasket.

Så langt er det meldt om 127 døde. Siden et hundretalls mennesker er kritisk skadet, vil antall dødsofre sikkert stige.

For IS er det viktig å planlegge aksjoner som gir et stort antall døde. At ofrene er helt uskyldige, spiller ingen rolle for IS. Angrepene skal skape maksimal frykt, og de skal også oppleves som hevn for at Frankrike har engasjert seg i krigen mot IS i Syria.

Den videre logikken er at aksjonene kommer på tidspunkter som er godt timet opp mot andre begivenheter. Paris skal om 14 dager være vertskap for det store klimatoppmøtet. Det er allerede blitt vurdert som krevende sikkerhetsmessig utfordring, og det blir ikke lettere etter fredagskveldens terror.

Frankrike er neste sommer vertskap for EM i fotball. At terroristene valgte seg ut en kveld der Frankrike spilte vennskapskamp mot Tyskland, føyer seg godt inn i det store fryktmønsteret som IS forsøker å skape.

Internasjonal fotball er uttrykk for vestlig kommersialisme og vestlig underholdningskultur. IS er alltid ønsker alltid å angripe vestlige verdier. Aksjonen mot Charlie Hebdoe-redaksjonen kom også fra jihadister, som ville sende et buskap om motstand mot ytrings- og trykkefrihet.

Frankrikes president François Hollande har erklært tre dagers landesorg i Frankrike. Han kaller angrepene i Paris for en krigserklæring.

Vi må delta i sorgen, og vi må forberede oss på å delta i en krig mot destruktive krefter. Det er ikke siste gang vi ser slike angrep.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt