Verdidebatt

Bekymret for rekruttering av prester i nord

Som kirkeledere i Nord-Norge vil vi sterkt beklage det dersom presteutdanningen i nord legges ned.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Av: Olav Øygard, Biskop i Nord-
Hålogaland 
bispedømme

Tor Berger 
Jørgensen, Biskop i Sør-
Hålogaland 
bispedømme

Tore 
Johnsen, Generalsekretær 
i Samisk kirkeråd

Det har vært tilbud om utdanning i teologi og religionsvitenskap ved UiT Norges arktiske­ universitet siden 1995. Det er altså 20-årsjubileum i år. Det er fremmet en sak for universitetsstyret om nedleggelse av dette tilbudet. Som kirkeledere i Nord-Norge vil vi sterkt beklage dette dersom det blir gjennomført.

Den norske kirke arbeider med å styrke rekrutteringsarbeidet på nasjonalt nivå for å bedre tilgangen til kvalifiserte medarbeidere i prestestillinger og andre fagstillinger i kirken. Det er svært viktig for denne nasjonale satsingen at utdanningstilbudet i Nord-Norge blir opprettholdt.

Ved UiT har fakultetene fått i oppdrag å vurdere studietilbudene som rekrutterer mindre enn 20 studenter for hvert kull. Blant kriteriene man er bedt om å vurdere, er om «UiT er alene om studietilbudet i Norge og i landsdelen» og «programmets relevans for arbeidslivet og samfunnets behov».

Realiteten er at dersom dette studietilbudet faller bort, må man helt til Oslo for å finne nærmeste studiested. Mange­ studenter tar enkeltfag ved UiT. I Den norske kirke har vi en ordning der mennesker med mye erfaring fra kirkelig virksomhet kan bli godkjent som prester uten å ha et gjennomført fullt profesjonsstudium.

I våre to nordligste bispedømmer har vi flere prester som har tatt noen fag ved UiT, og dermed blitt kvalifisert til prestetjeneste. Tilbudene ved UiT er for en del samlingsbaserte, så vi har flere personer som i dag vikarierer i ledige prestestillinger, og får fri for å komme til samlinger i Tromsø. Disse vil bli uten undervisningstilbud, og det er grunn til å frykte at flere av dem ikke vil være i stand til å utdanne seg til prester dersom dette tilbudet faller bort eller svekkes.

Fagkombinasjonen mellom historie, religionsvitenskap og teologi svarer godt til det særegne ved kirken i landsdelen. De nordligste bispedømmene er preget av en lang historie med kulturelt og religiøst mangfold. Institutt for historie og religionsvitenskap (IHR) og studieprogrammet i teologi gir et viktig bidrag til å sikre den nødvendige kompetansen i kirkelig medarbeiderskap for å møte dette mangfoldet. Det er vanskelig å se for seg at annen teologisk utdanning i Norge kan erstatte IHR-miljøet på dette feltet. Å miste en teologiutdanning som er forankret i denne faglige konteksten, ville vært et stort faglig tap for kirken, ikke bare i landsdelen.

Samisk kirkeråd har klare forventinger til Universitetet i Tromsø. Et teologisk fagmiljø er en viktig faktor for at universitetet kan gi et godt faglig tilbud på samiske spørsmål og ivareta sin rolle som urfolksuniversitet. Det er vanskelig å forske på mange sider av samisk kultur uten å se disse i forhold til teologi.

For tiden koordineres det ved IHR et nasjonalt samarbeid om etterutdanning for kirkelige medarbeidere i et emne om Religion og livssyn i Sápmi av det teologiske fagmiljøet på initiativ av Samisk kirkeråd. Samarbeidet innbefatter de fleste teologiske utdanningssteder i Norge og Samisk høgskole i Kautokeino. Dette er et første strategisk skritt til en forankring av samiske tema i grunnutdanningen for alle kirkelige utdanninger. Det er naturlig at IHR har en viktig katalysatorfunksjon på nasjonalt nivå i denne prosessen. Studieprogrammet for teologi innehar en nøkkelposisjon i denne satsingen.

Kirkelig utdanningssenter i nord, KUN, har sin godkjenning ved hjelp av akkreditering fra det teologfaglige miljøet ved IHR. I 2014/15 har KUN uteksaminert 17 prestestudenter fra avsluttende praktikum. Dessuten har både kantorer (kirkemusikere), kateketer og diakoner tatt deler av sin utdanning her. Dersom også KUNs virksomhet blir rammet, vil situasjonen være enda mer alvorlig for kirkelig utdanning i nord.

Produksjonen av hele mastergrader ved utdanningstilbudet er lavt – ikke minst når man tenker på rekruttering til kirkelige stillinger. De to nordligste bispedømmene er derfor villige til å bidra til et rekrutteringsløft for teologiutdanningen i Tromsø i dialog med Samisk kirkeråd.

Vi appellerer til universitetsstyret om at utdanningstilbudet ikke legges ned. Teologisk utdanning ved Universitetet i Tromsø er etter vår mening et bedre regionalt alternativ for nordområdene enn teologisk utdanning sør i landet. Fagkombinasjonen gir fagmiljøet ved IHR et unikt preg i det nasjonale akademiske landskapet rundt teologi. Opprettelsen har vært en lang og krevende prosess. Dersom studietilbudet legges ned nå, kan man vanskelig se hvordan denne nedleggelsen skal kunne reverseres i overskuelig fremtid. En nedleggelse ville sette kirken i Nord-Norge flere tiår tilbake i sitt arbeid med å rekruttere og utruste kirkelig medarbeidere for utfordringene i en nordnorsk kontekst.

Først publisert i Vårt Land 09.11.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt