Verdidebatt

Friskoler uten avkastning

Det burde vært et lovkrav at både private skoler og eiere bak disse er ideell virksomhet. Det ville være å ta konsekvensen av utbytteforbudet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Friskoler er private skoler godkjent etter friskoleloven til forskjell fra private høgskoler som Westerdal ACT. Når private skoler omtales i media skjæres alle over en kam.

Uttak av avkastning er uaktuelt i friskoler både fordi lovverket gir klare begrensninger og fordi det stort sett er ideell virksomhet som driver skoler. Det er med god grunn Dagens Næringsliv (DN) slår opp saken om ABN Utdanning som tar ut store verdier av sin skolevirksomhet. Kristne Friskolers Forbund (KFF) frykter at dette kan svekke det politiske grunnlaget for virksomheten hos våre 130 medlemmer og en rekke lignende skoler.

Renne oppover. Professor Thore Johnsen ved Norge Handelshøyskole intervjues i DN og mener at det er naivt å tro at skoleinvestorer ikke vil ha ­avkastning på sin kapital. Å forvente noe annet vil være som å tro at vann kan renne oppover, mener han. Det er faktisk normalt i norske friskole «at vann renner oppover». Friskoletradisjonen i Norge er basert på at ­eierskapet ligger i ideell virksomhet. Ideelle eiere har ikke investert i skoler for å tjene penger på det, men for å delta i dannelse og utformingen både av enkeltmennesker og samfunnet.

Opplæring og dannelse er ikke et produkt som egner seg for markedet. En elev kan i realiteten ikke agere som kunden i butikken. Omvalg er som ­regel ikke mulig uten konsekvenser. Eiers ønske om avkastning vil fort komme i konflikt med elevenes behov. Vi støtter derfor intensjonen i lovgivningen som skal sikre at statsstøtte og skolepenger kommer elevene til gode og at uttak til eiere er forbudt. I friskoleloven og voksenopplæringsloven er dette meget tydelig. I lovverket for fagskoler og høgskoler er det annerledes utformet.

Rett kurs. Etter vår mening burde det vært et lovkrav at både private skoler og eiere bak disse er ideell virksomhet. Det ville være å ta konsekvensen av utbytteforbudet. Vi synes derfor Stortinget er på rett kurs når de i juni i år ba Kunnskapsdepartementet (KD) utrede lovfestet krav om at friskoler skal ha vedtekter om å være ikke-kommersielle.

Vi regner med at KD ønsker kontroll med økonomien i privat skolevirksomhet som driver med offentlig støtte, og vi er overrasket dersom det likevel viser seg mulig å ta ut stort ­utbytte fra private høgskoler slik vi nå har fått beskrevet.

Mens ABN Utdanning ifølge DN har flyttet midler i 100 millioners-klassen, utførte myndighetene tilsyn hos en av våre medlemmer.

Gode ytterrammer. Der stemplet de utleie av to ledige internatrom noen uker som lovbrudd. Denne formen for petimeterkontroll må regjeringsapparatet slutte med og heller bruke dyktige medarbeidere til å lage gode ytterrammer for privat­ opplæring.

Skoleeierne vil så konsentrere­ seg om å bygge opp et godt skole­tilbud. I dag opplever vi at staten hindrer våre skoler i å drive skoleanleggene sine på en rasjonell måte. Hverken myndighetene eller ikke-kommersielt eierskap skal stå i veien­ for god økonomisk drift som skaper inntekter. Hos ideelle­ skole­aktører vil disse midlene komme elevene til gode og ikke havne i noen andres lommer.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 7.11.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt