Verdidebatt

Alle kristne er preterister

En artikkel av Dr. Stan Newton, forfatter av "Glorious Covenant: Our Journey Toward Better Covenant Theology". Gjengitt og oversatt med forfatterens tillatelse.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvor sjokkerende det enn høres ut, så er det sant. Alle kristne er preterister. Med en økende preteristisk teologi i menigheten i en utrolig fart, får den oppmerksomhet. Dessverre er ikke all oppmerksomhet av det gode. De som holder seg til deres gamle dispensjonalisme, roper "falsk lære", "pass deg for preterist vranglæren", i et forsøk på å skremme kristne fra å gi preterisme en seriøs sjanse. Men hvis preterisme er en falsk tolkningsmetode, er vi alle skyldige. Det finnes mye feilinformasjon om hva preterister tror på. Sagt enkelt, leser en preteristisk tolkning profetier i bibelen, og istedenfor å se etter en fremtidig oppfyllelse, ser man en fortidig og historisk oppfyllelse. Da profetien ble gitt, talte den om fremtidige hendelser. Men fra vårt ståsted, ble profetien oppfylt og er nå i vår fortid. Her er noen eksempler:

1. Jesu profeti i Matteus 24, Markus 13 og Lukas 21

Jesus ga denne profetien for å gi kristne som levde i det 1. århundre kunnskap om deres tid, så de kunne se utviklingen av "de siste dager" før Jerusalem og tempelet ble ødelagt. Dagens sult, jordskjelv og kriger, er tegn på at nasjoner trenger Jesus, og forteller oss ingenting om verdens ende eller om når Jesus skal komme. Ledere i den første menighet, gjenfortalte denne profetien fra Jesus mange ganger. Da det siste tegnet kom, flyktet de kristne i Jerusalem. Det var da at de romerske hærer under Titus overfalt Jerusalem, og drepte over én million mennesker. "Straffens tid" (Luk 21:22) fikk sin ende ved at både tempelet og byen brant. Disse forferdelige hendelser er hva Jesus kalte "den store trengsel" (Matt 24:21), som han sa skulle skje innen én generasjon (Matt 24:34). Disse profetier er nå oppfylt, og preterister ser ikke etter en "dobbel oppfyllelse".

2. Preterister aksepterer betydningen av "de siste dager" som benyttet av forfatterne av Det nye testamente

Apostlene skrev fra et jødisk perspektiv og lærte om Messias' komme, og etableringen av den nye pakt markerte "enden" på den gamle pakts tidsepoke. "De siste dager" handler ikke om enden på menigheten eller verdens ende. De var en "tidsperiode" hvor den gamle Mosaiske pakt var i ferd med å ende (30-70 e.Kr.). Derfor tror ikke preterister at vi lever i "de siste dager". Ei vil vi heller aldri gjøre det, fordi "de siste dager" av den gamle pakt skjedde i det 1. århundre. Hvilke dager lever vi i nå? Vi lever i Kristi alltid-voksende rikes dager som begynte med hans første komme.

3. Preterister tror at "antikrister" var spesifikke mennesker som levde omkring 60-70 e.Kr.

Med spesifikke mennesker, var det en "antikristens ånd" som var falsk lære i den første menighets tid. Siden vi bare har fire vers i hele bibelen som vi kan bygge en forståelse av "antikrist" fra, aksepterer vi Johannes' ord som den eneste kilde med autoritet (1 Joh 2:18, 22; 4:3; 2 Joh 7). Han forteller oss at "antikrister" var blant dem, og dette beviste at de levde i "de siste dager". Alle ville spekulasjoner om nåtidige og fremtidige antikrister, er ikke i tråd med hva bibelen lærer.

Dette er tre eksempler på hva preterister lærer. Om du skulle være uenig med de tidligere punkter, er du fortsatt en preterist? Ja! Hvordan da? La meg forklare. Husk vår definisjon. Hvis du leser en profeti og konkluderer av sammenhengen at den har blitt oppfylt, og du ikke venter på en fremtidig oppfyllelse, da er du en preterist. Her er et eksempel på profeti hvor vi alle holder oss til et preteristisk ståsted.

1. Jesus ble født i Betlehem (Mika 5:1-2)

Hvis du tror at Jesus ble født i Betlehem i det 1. århundre OG tror at han vil bli født som en baby en gang til i Betlehem, da er du ikke en preterist. Gratulerer! Du er trygg fra vranglære-jegerne. Hvis du anser denne profetien som oppfylt "i fortid", er du en preterist. Velkommen til bibelsk ærlighet!

2. Jesus rir inn i Jerusalem på et esel

Sakarja 9:9: "Se, din konge kommer til deg, rettferdig og rik på seier, fattig er han og rir på et esel, på en eselfole." Kommer Jesus til å ri inn i Jerusalem på et esel i fremtiden? Hvis ditt svar er nei, da er du en preterist. Dispensjonalister lærer at Jesus skal komme igjen på en flygende hvit hest, men jeg vet ikke om noen kristne som lærer at hans gjenkomst skal skje på et esel.

3. Messias' lidelse på korset

Jesaja 53 er en profeti om den lidende Messias. Hvordan tolker vi denne profeti? Var Jesu lidelse og død på korset en engangshendelse i evigheten? Venter du på at Jesus skal bli naglet til korset for andre gang? Preterister lærer at Jesus aldri skal dø på et kors igjen. Hvis du er enig, da er du blant preteristene.

Bibelakademikere sier at det er så mange som 360 profetier fra Det gamle testamente, som ble oppfylt av Jesus i hans inkarnasjon, liv, død, oppstandelse og himmelfart. Hvis vi brukte tiden på å analysere hver eneste en, ville vi være enige om at en preteristisk tolkning er den eneste gyldige tolkningsmetode for å forstå disse profetier. Med mindre vi tenker at Jesus skal komme igjen som en baby i krybben og "leve sitt liv om igjen", er vi preterister.

Min konklusjon: kristne som aksepterer bibelen som Guds ord, er alle preterister. Vi kan være uenige om enkelte profetier, om hvorvidt de har en fremtidig oppfyllelse eller ikke, men det er vår pågående reise og bibelgranskning. I ulik grad er vi alle preterister. Noen er kanskje 80%, andre 90% og noen 100%. Mitt poeng er det samme; alle kristne er preterister!

Mitt råd er å slutte med nedlatende kommentarer. Slutte med å skremme folk og omfavne din indre preterisme. Så fort du gjør dette, vil en helt ny verden med Guds tilstedeværende og avanserende rike, gjøre krav på ditt hjerte og gjøre deg fri.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt