Verdidebatt

Gutte-terroristen tiltalt

Den israelske påtalemyndigheten offentliggjorde i dag tidlig tiltalen mot den 13 år gamle arabiske gutte-terroristen som, sammen med fetteren sin (15), knivstakk og såret livstruende to israelske syklister (13 og 25).

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gutte-terroristen tiltales for mord-forsøk og påtalemyndigheten ber om fengsling av gutten i en type ungdomsfengsel av typen lukket anstalt. Guttens forteldre krever derimot, gjennom advokaten sin, at soningen skal skje i guttens hjem i form av husarrest i heimen.

Tiltalebeslutning vakte i dag tidlig oppsikt i israelske medier fordi det fins lovregler i Israel som ikke tillater vanlig fengselsstraff for mordere under 14 år. Gutte-terroristen fyller ikke 14 før i januar 2016.

Ville bli martyrer

Knivstikkingen skjedde ved Pisgat Zeev i Nord-Jerusalem den 12. oktober. De to arabiske fetrene (13 og 15) møtte hverandre ifølge tiltalebeslutningen etter skoletid. De diskuterte «situasjonen» for Al Aqsa-moskéen i Jerusalem, og levekårene for befolkningen i Gasa og Selvstyreområdene. Deretter bestemte de seg for å bli martyrer ved å bli drept i hellig krig, «Jihad», mot jødene.

Væpnet med hver sin kniv sprang guttene til angrepsstedet. På veien ble de fotografert av et overvåkningskamera. På bildet kan man se de to guttenes kniver.

Terrorofrene, en israelsk 13-åring og en israelsk 25-åring, kom syklende da de ble knivstukket av de to arabiske fetrene. Den ene ble alvorlig såret og den andre ble livstruende såret. Begge berget imidlertid livet og ble denne uken skrevet ut fra sykehuset.

Tilsto og tilbakekalte

Den eldste av de to gutte-terroristene ble av politiet skutt og drept under selve kniov-angrepet, mens den yngste gutte-terroristen ble såret, arrestert og sykehus-behandlet i håndjern. I avhør hos politiet la gutten alle kort på bordet og tilsto hele historien.

Siden gjorde han fullt tilbaketog og tilbakekalte tilståelsen. I stedet hevdet han at det var den avdøde fetteren alene som utførte begge knivstikkingene, og at han for sin del hadde angret og ombestemt seg idet de to kom springende til åstedet.

Påtalemyndigheten tror imidlertid mer på den første tilståelsen og legger den til grunn for tiltale-beslutningen som i går ble sendt over til Jerusalem Tingrett.

Presseobservatører i Israel tror imidlertid at påtalemyndigheten vil få store juridiske problemer hos domsstolen, siden det i Israel ikke er lovlig adgang til å sette barn under 14 år i vanlig fengsel. Muligheten for å utsette rettsprosessen til etter at gutten i januar er fylt 14 år, skal ifølge media være gjenstand for juridiske undersøkelser hos påtalemyndigheten.

Mahmoud Abbas med falsk anklage

Presidenten for Selvstyreområdene, Mahmoud Abbas, anklaget Israel for å «henrettet barn» og oppga navnet på 13-åringen som bevis.

Statsminister Netanjahu svarte på en pressekonferanse at Mahmoud Abbas serverte blank løgn og la frem bilde av 13-åringen i levende live i en israelsk sykehus-seng, lenket til sengen med et sett håndjern.

Dagen etter gjorde en talsmann for Mahmoud Abbas tilbaketog og sa at Abbas hadde vært feilinformert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt