Nicklas Poulsen Viki

1

Utviklingsdebatten står i fare

I statsbudsjettet for 2016 foreslås det å kutte 50 millioner i støtte til informasjonsarbeid om viktige internasjonale spørsmål­. Det vil føre til en fattigere og mindre opplyst ­utviklingsdebatt.

Publisert: 29. okt 2015

Sivilsamfunnet er samfunnets opplyser, og myndighetenes vaktbikkje. Vi er opptatt av å lære folk om de glemte konfliktene, om hvordan man kan leve mer bærekraftig, om rettferdighet og hvordan vi kan forme fremtiden til å bli best mulig.

Tusenvis av engasjert ungdom finner mening og bygger viktig erfaring gjennom engasjement i sivilsamfunnet. Dette er frivillighet på sitt aller beste, der man gjennom mange gratistimer og engasjement, får til fantastiske prosjekter til en billig penge. ­Resultatet er at ungdom over hele landet får god, relevant og kritisk informasjon om viktige internasjonale spørsmål. Regjeringen roser ofte engasjementet til frivillige organisasjoner, ikke minst ungdom. Da er det vanskelig å forstå hvorfor det kuttes i støtten som nettopp gjør disse organisasjonenes opplysningsarbeid mulig.

Så hva går egentlig informasjonsstøtten til? Svaret er en hel del: Miljø- og utviklingsorganisasjon Spire har skrevet en rapport om hvordan norsk jordbrukspolitikk bidrar til miljøforringelse og sosial urettferdighet i Brasil, og hatt en rekke arrangementer for å skape oppmerksomhet om dette i Norge. Røde Kors Ungdom har laget rollespillet «På Flukt», som tilbys til ­tusenvis av ungdom hvert år og er et viktig ledd i å skape forståelse og toleranse.

Ungdomspartiene bruker støtten til demokratibygging og ­informasjonsarbeid. SAIHs kampanjevideoer «Africa for Norway» har nådd ut til millioner, og engasjert ungdom i ­nyansert formidling av fattigdom og ­utvikling. Operasjon Dagsverk når hvert år ut til langt over 100.000 elever med informasjonskampanje om utviklingsspørsmål under «Internasjonal Uke».

Changemaker har blant annet brukt støtten til en kampanje for å beholde Etikkrådet. Støtten har gjort det mulig for Natur og Ungdom å bidra til å styrke ­nigeriansk miljøbevegelse, og spre ­erfaringer fra miljøorganisasjoner i Europa, Canada og Russland, og for Solidaritetsungdommen å hvert år arrangere Solidaritetskonferansen, hvor ungdom fra hele landet samles for skolering i arbeid med internasjonal solidaritet og humanitær nedrusting i et utviklingsperspektiv.

Om kuttet består etter at budsjettet er ferdig forhandlet gjenstår å se, men det at sivilsamfunnets engasjement år etter år blir forsøkt kuttet kan vi ikke stå inne for. Vi er, som alle andre, avhengige av en grad av stabilitet og forutsigbarhet for å kunne ha den planleggingen gode resultater krever.

Derfor sier vi, en bred allianse av ungdomsorganisasjonene i Norge, nå nei takk til kuttene som rammer ungt engasjement. Vi vil fortsette å være engasjerte, og jobbe for de tingene vi tror på. Og vi kan avslutte med et sitat av Frps egen Morten Høglund: «Det er jo mange ganger slik at det frøet, som blir politikk, det kommer nettopp fra det sivile samfunnet.». Men som kjent, uten vann vil ikke frøet kunne spire.

Linn-Elise Øhn Mehlen (Rød Ungdom), Nicholas Wilkinson (­Sosialistisk Ungdom), Mani Hussainn (AUF), Erling Laugsand (Senterungdommen), Anna Kvam og Lage Nøst (Grønn Ungdom), Ida Lindtveit (KrFU), Tord Hustveit (Unge Venstre), Kristian Tonning Riise (Unge Høyre), Hanne Sofie Lindahl (Changemaker), Karoline Steen Nylander (Press), Hanna Hågensen Aasen (OD), ­Maria Skaare (Spire), Arnstein Vestre (­Natur og Ungdom), Nicklas Poulsen Viki (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), Ingrid Aspelund (NF Solidaritetsungdom), Espen Breivik (Røde Kors Ungdom)

Først publisert i Vårt Land 29.10.2015

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere