Gro Lindstad

4    0

Etterlyst utviklingsminister

To år etter at utviklingsministerposten ble fjernet, er det på tide å revurdere beslutningen. Kvinners rettigheter og muligheter står i fare for å bli svekket.

Publisert: 21. okt 2015 / 292 visninger.

Selv ikke en utenriks­minister med Børge Brendes arbeidskapasitet, får tid nok til å følge opp den utviklingspolitiske agendaen­ i konkurranse med sikkerhetspolitikk, handel og norske ­næringsinteresser. Langsiktig utviklingspolitikk har fått mindre oppmerksomhet, og dialogen med sivilsamfunnet er svekket.

Det er ingen grunn til å tvile på at Brende har et engasjement for utviklingsspørsmål. Det har vi ikke minst sett på utdanningsfeltet.

Men noen oppgaver står i fare for å bli nedprioritert i møte med de store, humanitære katastrofene.­ Det gjelder ikke minst kvinners rettigheter og muligheter – utfordringer som ikke dominerer nyhetsbildet.

At lovverket i mange land hindrer kvinner i å arve, eie eller disponere egen inntekt, er gammelt nytt, men det gjør det ikke mindre viktig å adressere av den grunn. Kvinners kompetanse og behov må reflekteres i arbeidet med klimatilpasning og ­næringsutvikling.

Derfor trenger vi noen som er dedikert til å arbeide med dette.­ I stedet har humanitær innsats, som i forrige periode også lå ­under utenriksministeren, fått stadig mer oppmerksomhet.

Ett av argumentene for å la utenriksministeren overta, var behovet for mer samstemthet. Ser vi resultater av det? Dessverre ikke på de områder som er viktig for oss i FOKUS. Likestillingsministeren er opptatt av kvinners rolle i næringsutvikling og klima. Men i statsbudsjettet var kvinners rolle ikke omtalt på disse to store satsingsfeltene.

Minst like urovekkende er det at formuleringene om seksuelle­ og reproduktive rettigheter er svekket i forslaget til statsbudsjett. Mens man tidligere skrev om å «fremme seksuell og ­reproduktiv helse og rettigheter, inkludert trygge aborter», står det nå at målet er å «sikre jenters og kvinners seksuelle helse og reproduktive rettigheter». Det kan se ut som flisespikkeri for et utrent øye, men på dette feltet er ordvalg og nyanser uhyre viktig, og her har Norge tradisjonelt sett vært en sterk og tydelig pådriver.

De siste årene har arbeidet med å utforme bærekraftsmålene for de neste 15 årene­ dominert. Norge har gjort en stor og viktig innsats under Brende. Men viktigere enn å sette mål, er å realisere dem.

Oppfølgingen av ikke mindre enn 17 ambisiøse, globale mål må begynne umiddelbart. Norge kan være ledende på flere av områdene, men ikke uten å investere politisk prestisje i dette. Her kan en utviklingsminister gjøre en stor forskjell. Dialogen med sivilsamfunn blir nødvendigvis også svekket av at utviklings- og utenriksfeltet er slått sammen. Mens den ­politiske ledelsen i Utenriks­departementet tidligere har hatt god kontakt med organisasjon-
ene som gjennom kunnskapsformidling, politisk påvirkning og programvirksomhet realiserer norske utviklingspolitiske mål i praksis, er kontaktflatene svekket og møter av rituell karakter.

En enslig statssekretær ­erstattet både egen minister med egen statssekretær og ­politisk rådgiver. Vedkommende har i praksis hatt ansvar for å følge opp det som tidligere var utviklingsministerens arbeidsområde, inklusiv kontakten med sivilsamfunnet.

Det er en umulig oppgave, uansett hvor mye kunnskap og engasjement dette mennesket besitter. Kanskje er det derfor utenriksministeren lar seg overraske over reaksjonene på budsjettkutt i informasjonsstøtte? For en regjering som er opptatt av at bistand ikke er et mål i seg selv, må det være av stor interesse at vi har organisasjoner som med informasjonsstøtte kan utfordre og utvikle ny politikk for en mer rettferdig verden.

Å utnevne en utviklingsminister er ingen garanti i seg selv for at kvinners rettigheter og likestilling kommer høyere på agendaen. Det trengs noen som har evne og vilje til å føre en aktiv­ politikk. Men med en egen ­minister vil vi i hvert fall ha en samtalepartner vi kan overbevise. I dag har vi ikke engang det.

Først publisert i Vårt Land 21.10.2015

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Den barmhjertige Trump
av
Åste Dokka
4 dager siden / 2460 visninger
26 kommentarer
Ateistens bekjennelser
av
Trond Skaftnesmo
18 dager siden / 7033 visninger
305 kommentarer
Er Noahs Gud vår Gud?
av
Sofie Braut
20 dager siden / 7171 visninger
193 kommentarer
Å være snill
av
Åste Dokka
26 dager siden / 2291 visninger
2 kommentarer
Det skamfulle samfunnet
av
Erling Rimehaug
28 dager siden / 3658 visninger
5 kommentarer
Når det er bra at det er glemt
av
Benedicte Aass
rundt 1 måned siden / 514 visninger
0 kommentarer
Se og bli sett
av
Asbjørn Gabrielsen
rundt 1 måned siden / 519 visninger
0 kommentarer
Sjenanse og verdighet
av
Ingrid Nyhus
rundt 1 måned siden / 3600 visninger
1 kommentarer
Jeg kunne vært mirakelpredikant
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 8150 visninger
225 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Kjell Haugen kommenterte på
Noahs Gud hadde nåde med Noah
1 minutt siden / 736 visninger
Knut Ivar Heggem kommenterte på
Siste fredag i november
22 minutter siden / 311 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
"Mennesket lever ikke av brød alene"
33 minutter siden / 169 visninger
Knut Ivar Heggem kommenterte på
Siste fredag i november
rundt 1 time siden / 311 visninger
Anne Jensen kommenterte på
"Mennesket lever ikke av brød alene"
rundt 2 timer siden / 169 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Vil regjeringen lytte til Anders Torp?
rundt 2 timer siden / 1775 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Katarzyna Jachimowicz - kampen for samvittighetsfriheten.
rundt 2 timer siden / 979 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Vil regjeringen lytte til Anders Torp?
rundt 2 timer siden / 1775 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Vil regjeringen lytte til Anders Torp?
rundt 3 timer siden / 1775 visninger
Arne Dahl Nygaard kommenterte på
Farvel til Folkekirka
rundt 3 timer siden / 698 visninger
Tore Olsen kommenterte på
På sporet av ‘vismannen’
rundt 3 timer siden / 435 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Vil regjeringen lytte til Anders Torp?
rundt 3 timer siden / 1775 visninger
Les flere