Gro Lindstad

4    0

Etterlyst utviklingsminister

To år etter at utviklingsministerposten ble fjernet, er det på tide å revurdere beslutningen. Kvinners rettigheter og muligheter står i fare for å bli svekket.

Publisert: 21. okt 2015 / 291 visninger.

Selv ikke en utenriks­minister med Børge Brendes arbeidskapasitet, får tid nok til å følge opp den utviklingspolitiske agendaen­ i konkurranse med sikkerhetspolitikk, handel og norske ­næringsinteresser. Langsiktig utviklingspolitikk har fått mindre oppmerksomhet, og dialogen med sivilsamfunnet er svekket.

Det er ingen grunn til å tvile på at Brende har et engasjement for utviklingsspørsmål. Det har vi ikke minst sett på utdanningsfeltet.

Men noen oppgaver står i fare for å bli nedprioritert i møte med de store, humanitære katastrofene.­ Det gjelder ikke minst kvinners rettigheter og muligheter – utfordringer som ikke dominerer nyhetsbildet.

At lovverket i mange land hindrer kvinner i å arve, eie eller disponere egen inntekt, er gammelt nytt, men det gjør det ikke mindre viktig å adressere av den grunn. Kvinners kompetanse og behov må reflekteres i arbeidet med klimatilpasning og ­næringsutvikling.

Derfor trenger vi noen som er dedikert til å arbeide med dette.­ I stedet har humanitær innsats, som i forrige periode også lå ­under utenriksministeren, fått stadig mer oppmerksomhet.

Ett av argumentene for å la utenriksministeren overta, var behovet for mer samstemthet. Ser vi resultater av det? Dessverre ikke på de områder som er viktig for oss i FOKUS. Likestillingsministeren er opptatt av kvinners rolle i næringsutvikling og klima. Men i statsbudsjettet var kvinners rolle ikke omtalt på disse to store satsingsfeltene.

Minst like urovekkende er det at formuleringene om seksuelle­ og reproduktive rettigheter er svekket i forslaget til statsbudsjett. Mens man tidligere skrev om å «fremme seksuell og ­reproduktiv helse og rettigheter, inkludert trygge aborter», står det nå at målet er å «sikre jenters og kvinners seksuelle helse og reproduktive rettigheter». Det kan se ut som flisespikkeri for et utrent øye, men på dette feltet er ordvalg og nyanser uhyre viktig, og her har Norge tradisjonelt sett vært en sterk og tydelig pådriver.

De siste årene har arbeidet med å utforme bærekraftsmålene for de neste 15 årene­ dominert. Norge har gjort en stor og viktig innsats under Brende. Men viktigere enn å sette mål, er å realisere dem.

Oppfølgingen av ikke mindre enn 17 ambisiøse, globale mål må begynne umiddelbart. Norge kan være ledende på flere av områdene, men ikke uten å investere politisk prestisje i dette. Her kan en utviklingsminister gjøre en stor forskjell. Dialogen med sivilsamfunn blir nødvendigvis også svekket av at utviklings- og utenriksfeltet er slått sammen. Mens den ­politiske ledelsen i Utenriks­departementet tidligere har hatt god kontakt med organisasjon-
ene som gjennom kunnskapsformidling, politisk påvirkning og programvirksomhet realiserer norske utviklingspolitiske mål i praksis, er kontaktflatene svekket og møter av rituell karakter.

En enslig statssekretær ­erstattet både egen minister med egen statssekretær og ­politisk rådgiver. Vedkommende har i praksis hatt ansvar for å følge opp det som tidligere var utviklingsministerens arbeidsområde, inklusiv kontakten med sivilsamfunnet.

Det er en umulig oppgave, uansett hvor mye kunnskap og engasjement dette mennesket besitter. Kanskje er det derfor utenriksministeren lar seg overraske over reaksjonene på budsjettkutt i informasjonsstøtte? For en regjering som er opptatt av at bistand ikke er et mål i seg selv, må det være av stor interesse at vi har organisasjoner som med informasjonsstøtte kan utfordre og utvikle ny politikk for en mer rettferdig verden.

Å utnevne en utviklingsminister er ingen garanti i seg selv for at kvinners rettigheter og likestilling kommer høyere på agendaen. Det trengs noen som har evne og vilje til å føre en aktiv­ politikk. Men med en egen ­minister vil vi i hvert fall ha en samtalepartner vi kan overbevise. I dag har vi ikke engang det.

Først publisert i Vårt Land 21.10.2015

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Mektig martyr
av
Åshild Mathisen
3 dager siden / 2004 visninger
3 kommentarer
Den andres lidelse
av
Ketil Slagstad
25 dager siden / 495 visninger
0 kommentarer
Morfar er bibelsmugler
av
Line Konstali
rundt 1 måned siden / 802 visninger
1 kommentarer
Selektiv historieskrivning
av
Einar Thomassen
rundt 1 måned siden / 3599 visninger
3 kommentarer
For vår jord
av
Arne Johan Vetlesen
rundt 1 måned siden / 1943 visninger
9 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Audun Wold kommenterte på
Islamliknende atferd
2 minutter siden / 826 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Hvorfor blir jeg?
16 minutter siden / 1099 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Islamliknende atferd
20 minutter siden / 826 visninger
Audun Wold kommenterte på
Islamliknende atferd
24 minutter siden / 826 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Hvorfor blir jeg?
35 minutter siden / 1099 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Hvorfor blir jeg?
rundt 1 time siden / 1099 visninger
Inger Marie Johnsen Aralt kommenterte på
En sjanse til Smiths venner
rundt 1 time siden / 6978 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Islamliknende atferd
rundt 1 time siden / 826 visninger
Joanna Bjerga kommenterte på
Hvorfor blir jeg?
rundt 1 time siden / 1099 visninger
Joanna Bjerga kommenterte på
Hvorfor blir jeg?
rundt 1 time siden / 1099 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Hvorfor blir jeg?
rundt 1 time siden / 1099 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Hvor ble det av Jesus?
rundt 1 time siden / 8987 visninger
Les flere