Verdidebatt

Prinsipielt syn på seremonier

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land har i flere artikler problematisert Humanistforbundets livssynsnøytrale seremonier, og har samtidig erklært at Humanistforbundet ikke representerer et livssyn. Dette må i beste fall bero på en misforståelse.

Humanistforbundets livssyn bygger på en forståelse av humanismen som er forankret i flere humanistiske tradisjoner. Vi arbeider for et samfunn som er inkluderende, hvor du i tråd med grunnleggende menneskerettigheter ikke diskrimineres på bakgrunn av rase, religion, kjønn eller seksuell legning.

LES OGSÅ: Bruker livssynspenger til nøytrale vielser

Tilslutning til denne humanistiske retningen forutsetter reell prioritering av frihet, likestilling, toleranse, sosial rettferdighet og et økologisk og materielt grunnlag for utvikling av kultur. Gjennom sin rolle som livssynssamfunn skal Humanistforbundet granske samfunnets evne og vilje til å anerkjenne disse grunnleggende humanistiske verdiene. I tillegg er vi en formidler av humanistiske verdier og har det som en selvstendig plattform for vår virksomhet.

LES OGSÅ: All vigsling i offentlig regi

For Humanistforbundet er det helt naturlig at heller ikke våre seremonier diskriminerer mennesker alene på grunn av deres rase, religion, kjønn eller seksuelle legning. Det er derfor åpenbart at Humanistforbundets tilbud om livssynsnøytrale seremonier ikke er ensbetydende med at forbundet er livssynsnøytralt. Det er et naturlig verdistandpunkt å tilby seremonier som Folkevigsel, Ungdomsundervisning og Mentorfest - humanistiske seremonier som er i tråd med et inkluderende livssyn.

Årsaken til at staten støtter opp om tros- og livssynssamfunn er nettopp fordi vi i Norge erkjenner at livets omveltninger er viktige å markere. Men å skulle mene at det er staten, mediene eller et livssyn som skal definere hvordan disse begivenhetene skal markeres er ikke humanistisk.

Foto:Michal Møgster Tomaszewicz. Folkevielse mellom Thomas Stendahl Leira og Ingunn Guðmundsdóttir 8. august 2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt