Verdidebatt

Josefs grav vs Al-Aqsa

Vi som har vært i Israel, Judea og Samaria har undret oss over at på mange av de steder som er ansett hellige for jøder og kristne - så er det ikke langt unna en moske. Noen hellige steder er mer utsatt en andre - som Josefs grav i Schechem (Nablus)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

som i natt ble satt fyr på av en gjeng arabere.

Selv om dette gjerne ikke er den korrekt historiske Josefs grav, så er det ansett som det mest hellige sted for jøder liggende i de omtvistede områdene.

Det er inngått avtale mellom jøder og arabere om at de hellige steder for begge religioner skal kunne besøkes og skal beskyttes.

FN har utarbeidet en liste over alle religioners hellige steder

Det som er en kjensgjerning er at de jødiske steder som skal beskyttes av arabere ikke skjer.  Jordan ødela dusinvis av syngagoger i den tid de var herrer i Judea og Samaria.  Jøder ble nektet adgang til Gamlebyen i Jerusalem

Josefs grav har så langt vært unntaket i araberenes sin unnfallenhet til å følge avtalen, selv om adgangen for jøder har vært sterkt begrenset - bare en gang i måneden - bare midt på natten - medfølgende IDF beskyttelse for arabere møter opp og lager bråk hver eneste gang.

Det som synes merkelig er at alle disse for jøder hellige plasser av en eller annen grunn og gjøres hellige for muslimene - og det gir de da grunn god nok til å bråke hver gang jøder ankommer stedet.

Det er et under så langt at muslimer ikke har krevd adgang til Klagemuren ut fra en teori om det var der Muhammed parkerte eselet da han kom flyvende til Jerusalem.

Patriarkenes grav ble gjort om til Ibrahimi moske.  Rakels grav har blitt Bilal Bin Rabbah moske.  Muslimene har gjort krav på Samuels grav som sin egen.

Muslimene har prøvd å endre narrativen til Josefs grav ved å hevde at den tilhører en skjeik ved navn Yusuf.

Så er da spørsmålet - hvis da Josefs grav virkelig skulle være ansett å være et hellig sted for muslimer - hvorfor da sette fyr på det?

Noe av det samme kan en undres over knyttet til fotballtrening, vollyball og parkour oppe på Al-Aqsa, men ingenting overgår bruken av moskeen som tilfluktsrom for aktivister som vil ha bråk på Tempelhøyden generelt og rundt og inne i moskeen - hvis den da skal være så hellig som muslimer vurderer at den skal være.  Denne type behandling av hellighet finnes ikke i Mekka.

Ingen internasjonal presse bryr seg om Josefs grav er satt i brann.  Fokus idag vil være mot Al-Aqsa og det bråket som vil komme over at det i dag er kun menn over 40 år som har adgang - dette ut fra sikkerhetsgrunner.

Det er i tillegg utropt enda en Day of rage som nærmest forplikter arabere til å angripe og om mulig drepe noen flere tilfeldige jøder.

I dag sitter sikkerhetsrådet samlet - der er det ingen jøder, men trolig både en og annen muslim og araber.

I tider som dette ... stå med Israel og jødene i bønn og omtale.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt