Verdidebatt

Jern - Erna slår til igjen!

«Jeg mener det ikke er en økonomisk fordel å ta inn langt flere enn i dag» ( Erna Solberg)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dagens DN 13.10 får vår statsminister boltre seg i merkverdig formulerte setninger om vårt stakkers utarmede land som vil kunne måtte risikere milliarder av kroner på flyktningestrømmen. Det er ingen økonomisk fordel å ta imot flyktninger, hevder jern- Erna, som vil nedskalere de ordningene vi så langt har hatt. Hun kan se seg nødsaget til å måtte åpne teltleirer!

Jeg ser bombeangrepene over Syria. Jeg ser dette landet som virker nærmest utradert. Befolkningen er på flukt. Det ville jeg også vært om bombene haglet over meg. Noen av disse flyktningene havner i Norge. Bare noen svært få. De fleste vil helst til andre steder. De få som kommer hit skaper angst for budsjettene i vår eplekjekke statsminister.

Jeg sitter på en Hurtigrute. I dette øyeblikk seiler vi forbi en av våre største øyer – Smøla – øya har så vidt over 2000 innbyggere. En gang bodde her dobbelt så mange. I dette flate, prærieaktige landskapet på nesten 300 km2 kunne det enkelt ha vært bosatt en million mennesker. Jeg tror flyktningene som kom hit ville være glade og takknemlige enten de ble plassert i telt, hytte eller hus.

Man spør ikke om boforhold når man tar imot en utstakt hånd. Man spør ikke om betingelser. Man takker for den hjelpen man får. Nå er det mange som trenger hjelp. De hjelpetrengende ber om ikke om luftslott, de ber om hjelp. Og folk som holder på å drukne er man pliktig til å hjelpe – til og med statsministeren har skjønt dette : «et styrt systematisk mottak av folk som trenger beskyttelse skal vi gjøre ut ifra våre medmenneskelige forpliktelser». Det høres ut som vår statsminister har lest noe hun forsøker å forstå. Samtidig så sier hun «at dette vil begrense handlingsrommet for andre satsninger»

Det er mennesker som er på vei - Ikke utgiftsposter : og faktisk kan de være til berikelse for vårt samfunn selv om de ikke besitter statsministerens fagkunnskap . Statsministeren ser helst at de som kommer er kvalifisert for det norske arbeidsmarkedet. Hva er det hun egentlig mener? Det kommer mennesker til oss som ber om hjelp. Jeg tror ikke det er deres fagkunnskaper som har skapt bombene som regner over dem. «Fagkunnskaper» og «kvalifikasjoner» er mantra i Norge. Statsministeren satser milliarder på at våre ukvalifiserte lærere skal ble bedre mattelærere. Hva skal vi svare våre barn når de spør hva det er vi holder på med. Hva er det vi ikke har lært dem? Kanskje statsministeren også burde investert noen av sine milliarder i alminnelig folkeskikk?

Det er krig i Syria. Norge har foreløpig ikke sluppet en bombe for å verne sivilbefolkningen i Syria. Det har landet prøvd seg på andre steder med stor suksess ( i følge forsvarsministeren). Nå banker mange på dørene her – ikke lykkejegere, men mennesker som rømmer fra bomber og ødeleggelse. Mennesker som helt berettiget ber om en smule verdighet. Vi har noen smuler til overs. Og ethvert menneske som kommer er en mulighet - for hver enkelt av oss til å hjelpe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt