Nils Krister Larsen

293

Jern - Erna slår til igjen!

«Jeg mener det ikke er en økonomisk fordel å ta inn langt flere enn i dag» ( Erna Solberg)

Publisert: 13. okt 2015

 http://www.dn.no/dagensavis/2015/10/12/2151/Regjeringen/-strmmen-av-flyktninger-vil-prege-alle-budsjetter-de-neste-rener

I dagens DN 13.10 får vår statsminister boltre seg i merkverdig formulerte setninger om vårt stakkers utarmede land som vil kunne måtte risikere milliarder av kroner på flyktningestrømmen. Det er ingen økonomisk fordel å ta imot flyktninger, hevder jern- Erna, som vil nedskalere de ordningene vi så langt har hatt. Hun kan se seg nødsaget til å måtte åpne teltleirer!

Jeg ser bombeangrepene over Syria. Jeg ser dette landet som virker nærmest utradert. Befolkningen er på flukt. Det ville jeg også vært om bombene haglet over meg. Noen av disse flyktningene havner i Norge. Bare noen svært få. De fleste vil helst til andre steder. De få som kommer hit skaper angst for budsjettene i vår eplekjekke statsminister.

Jeg sitter på en Hurtigrute. I dette øyeblikk seiler vi forbi en av våre største øyer – Smøla – øya har så vidt over 2000 innbyggere. En gang bodde her dobbelt så mange. I dette flate, prærieaktige landskapet på nesten 300 km2 kunne det enkelt ha vært bosatt en million mennesker. Jeg tror flyktningene som kom hit ville være glade og takknemlige enten de ble plassert i telt, hytte eller hus.

Man spør ikke om boforhold når man tar imot en utstakt hånd. Man spør ikke om betingelser. Man takker for den hjelpen man får. Nå er det mange som trenger hjelp. De hjelpetrengende ber om ikke om luftslott, de ber om hjelp. Og folk som holder på å drukne er man pliktig til å hjelpe – til og med statsministeren har skjønt dette : «et styrt systematisk mottak av folk som trenger beskyttelse skal vi gjøre ut ifra våre medmenneskelige forpliktelser». Det høres ut som vår statsminister har lest noe hun forsøker å forstå. Samtidig så sier hun «at dette vil begrense handlingsrommet for andre satsninger»

Det er mennesker som er på vei - Ikke utgiftsposter : og faktisk kan de være til berikelse for vårt samfunn selv om de ikke besitter statsministerens fagkunnskap . Statsministeren ser helst at de som kommer er kvalifisert for det norske arbeidsmarkedet. Hva er det hun egentlig mener? Det kommer mennesker til oss som ber om hjelp. Jeg tror ikke det er deres fagkunnskaper som har skapt bombene som regner over dem. «Fagkunnskaper» og «kvalifikasjoner» er mantra i Norge. Statsministeren satser milliarder på at våre ukvalifiserte lærere skal ble bedre mattelærere. Hva skal vi svare våre barn når de spør hva det er vi holder på med. Hva er det vi ikke har lært dem? Kanskje statsministeren også burde investert noen av sine milliarder i alminnelig folkeskikk?

Det er krig i Syria. Norge har foreløpig ikke sluppet en bombe for å verne sivilbefolkningen i Syria. Det har landet prøvd seg på andre steder med stor suksess ( i følge forsvarsministeren). Nå banker mange på dørene her – ikke lykkejegere, men mennesker som rømmer fra bomber og ødeleggelse. Mennesker som helt berettiget ber om en smule verdighet. Vi har noen smuler til overs. Og ethvert menneske som kommer er en mulighet - for hver enkelt av oss til å hjelpe.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Her kunne det godt vært slått hardere

Publisert over 4 år siden
Nils Krister Larsen. Gå til den siterte teksten.
Det er mennesker som er på vei - Ikke utgiftsposter : og faktisk kan de være til berikelse for vårt samfunn selv om de ikke besitter statsministerens fagkunnskap .

Massepsykosen er i ferd med å slippe taket og hverdagen med dets konsekvenser for den helheltlige politikk vokser seg på plass igjen hos de fleste.  Enkelte lar seg tydeligvis ikke friskmelde - som Schei Grande og Hareide.

Hvilke jobber er det Schei Grande ser for seg at disse som kommer vandrende oppover kartet skal inn i?  Hver 5. av disse økonomiske migrantene er fra Syria og forhåndsreklamen om utdanningsnivå stemmer ikke med fakta - særlig tatt i betraktning at studieforholdene ikke har vært de beste på noen år.  

Også Støre var rask med å angre på at han hadde dratt igang flytningeballet, men han er strateg og holder nå heller jevnt kjeft til godhetsnaivismen har fått sin blåmandag.  Det siste han snakket varmt om var vår sårbare ungdom som i altfor stor grad ikke fullfører vgs og dermed havner i risikosone for økonomisk selvhjulpen fremtid uten rus og kriminalitet.

Det er jungeltelegrafen som fungerer og det haster nå å få ut budskap om at Norge har satt sine begrensninger.  Det bør snarest komme i klartekst at det kun er snakk om miderlige opphold på reduserte satser for den som ikke kommer seg i selvhjulpen tilstand.  Ikke snakk om familiegjenforeninger og lynkjapp retur på økonomiske migranter, papirløse og personer fra adresser som er gått ut på dato i asylsammenheng.

Hvorfor, Larsen?  Fordi vi ikke kan hjelpe alle som vandrer oppover kartet.  Det er 60 mill. reelle flyktninger i verden og de fleste av disse er ikke det.  Det er milliarder som lever under FN's fattigdomsgrense på 2 dollar - alle disse kan ikke vandre seg inn i det vestlige Nord-Europa.

Selvsagt er det ingen økonomiske fordeler - og det er det vel heller ingen som har forventet - ved å ta imot disse selvgående vandrerene.  Nå har de forlatt en teltleir i varme strøk for å pleie vinteren i Norden i telt.  Denne situasjonen har Norge intet ansvar for - de er tiltrukket at forhåndsreklamen. 

Tror du skal lete lenge etter noen av disse vandrerene som ville finne roen ute på Smøla.  Som et forskningsprosjekt ville nok det ha vært interessant, men ikke som gangbar politikk for et helt folk - ikke vare godhetsnaivister. 

Disse som ankommer oss vil ha det som reklamen lovet.  De har vandret gjennom hele Europa for å ta seg inn her hvor reklamen sier at rike naivister råder grunnen - med unntak av Erna og Frp - og en og annen stilltiende Ap'er - som den angrende Støre.

På det norske arbeidsmarked har vi svenske gjestearbeider og fra hele Øst-Europa.  Skal disse nyankomne ta over noe av det som i dag kalles kvalifisert gjestearbeid gjennom bemanningsbyråer, så skjer ikke det før det er laget regler som kaster ut de førstnevnte. 

Vi har ambisjoner om at trygdede skal komme i arbeid og de som har en motbakke skal få hjelp til å komme seg tilbake til arbeidslivet.  Skal disse nå frivilig endre sine motivasjoner og håp fordi disse som ankommer skal ha en plass i arbeidslivet samme om de er kvalifisert eller ønsket?  Jeg håper da endelig du ikke mener det - at disse og andre skal gå på planken for at middelklassen i Syria kan finnes i hver 5. mann som ankommer riket. 

Det vil gå opp for de langt fleste av oss at de som ankommer oss er mennesker og noen er sikkert anvendlige i den perioden de skal oppholde seg i riket, men å kalle dette en berikelse er eventyr - det er en uønsket megautfordring som vi alle vil betale en pris for.

Kommentar #2

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Du gjør Erna stor urett

Publisert over 4 år siden
Nils Krister Larsen. Gå til den siterte teksten.
Man spør ikke om boforhold når man tar imot en utstakt hånd. Man spør ikke om betingelser. Man takker for den hjelpen man får. Nå er det mange som trenger hjelp. De hjelpetrengende ber om ikke om luftslott, de ber om hjelp.

Jeg synes du omtaler Erna Solberg på en nedsettende måte som hun ikke fortjener. Jeg har lest hennes uttalelser gjengitt i ulike nettaviser, og jeg har nesten ikke sett på maken til vranglesning av hennes uttalelser.

Du viser dessuten veldig liten forståelse for hvordan politiske prossesser fungerer her i landet.

Her er noen korrigeringer av de verste misforståelsene:

1. Erna Solberg vil ikke plassere flyktningene i telt fordi hun ikke unner dem bedre boforhold. Regjeringen uttaler at de leter med lys og lykter etter egnede bosteder, men om de ikke finner tilstrekkelig, kan det bli nødvendig for noen av flyktningene å bo midlertidig i telt.

2. Det er helt vanlig at alle flyktninger til Norge må gjennom en prossess der deres identitet blir fastslått. Dette tar en viss tid. I mens må de vente i kø. Det er av stor viktighet at Norge vet hvem vi mottar i vårt land. Selv nyhetsoppleseren og terrorforskeren Mah-Ruk Ali, som har pakistansk og muslimsk bakgrunn advarer mot at IS kan ha plassert terrorister skjult blant flyktningene.

3. Vi vet foreløbig svært lite om hvor hver enkelt flyktning kommer fra, og vi vet svært lite om hvor mange og hvem som er reelle flyktninger med krav på asyl. Det er helt vanlig prosedyre at dette må kartlegges for hver enkelts vedkommende.

4. Du hevder at flyktninger aldri klager, fordi de er så takknemlige for å få hjelp. Dessverre er dette beviselig utiktig. Tyskland melder om flere episoder der flyktninger har protestert og krevd bedre forhold. I Norske asylmottak er det nesten jevnlig opprør, der inventar knuses og det settes fyr på husværet. Dette er de triste fakta. Og man bør vel holde seg til fakta?

5. Selvfølgelig koster flyktningene oss penger. Gjennomsnittlig vil en flyktning koste oss flere millioner kroner sett i et livsløp. Dette er fakta, som er regnet ut av seriøse forskere. Selvsagt vil noen klare seg bedre enn gjennomsnittet, men vi kan ikke bare late som det ikke koster penger å motta flyktninger.

6. Regjeringen har et budsjett å forholde seg til. De kan ikke bare bruke penger til alle gode formål i øst og vest. Hva gjør vi når vi forstår at en budsjettpost ikke strekker til? Da må nye vedtak gjøres og de må stemmes gjennom. Hva gjør vi innen sykehusvesenet når vi ser at sykehusene ikke klarer å operere det antallet som trenger det? Jo, de settes i kø og må vente. Hva gjør vi med skoler som forfaller? Vi lar dem forfalle, og pusser dem opp i siste liten, fordi politikerne bevilger for få midler. Politikerne kan ikke slenge om seg med penger. Det finnes et system. Erna Solberg kan ikke alene erklære at nå skal vi bruke 50 millioner til de flyktningene som kommer.

Erna Solberg har vist seg som en raus og vennlig statsminister. Hun regjerere en mindretallsregjering som må søke flertall i Stortinget. Hun har store utfordringer med et stort, sprikende flertallsgrunnlag sammen med FrP. Denne oppgaven har hun løst med godt skjønn og gode samarbeidsevner.

Jeg synes artikkelforfatteren bedriver vranglesning, mangler forståelse for prossesser i det politiske liv og bevisst utelater alle de positive utsagnene fra vår statsminister. Og når hun sier noe positivt, ja så klarer han å å vri det til å bli noe usympatisk og kritikkverdig.

Heldigvis er folk flest langt mere saklig enn dette.

Mvh Sverre

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
23 dager siden / 1723 visninger
White Christmas
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1327 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
3 dager siden / 1220 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
19 dager siden / 1146 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
23 dager siden / 1128 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
13 dager siden / 816 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 2 måneder siden / 809 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere