Verdidebatt

Fiendtlige holdninger mot Israel i Norge.

Ingen konflikt i Midt-Østen har blitt satt i søkelyset mer av norske medier enn konflikten mellom Israel og palestinerne.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ingen konflikt i Midt-Østen har blitt satt i søkelyset mer av norske medier enn konflikten mellom Israel og palestinerne.  Konflikten er ikke av ny dato og mange forholder seg til at starten på konflikten startet14.mai 1948, samme dag landets første statsminister David Ben Gurion  utropte Israel som egen stat i Tel Aviv. Det er et faktum at nabostatene straks etter angrep landet og at nabolandene flere ganger senere har gått til angrep på Israel. Israel hadde røtter tilbake til oldtiden i området der staten ble opprettet.

I dag er det igjen store konfrontasjoner i det «hellige land». Hver eneste dag er det sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinere, ofte i Jerusalem, men også mange andre steder i landet.

Da palestineres leder Abbas talte i FN 30.sepember beskyldte han Israel for å undergrave fredsforhandlingene og advarte mot Israels maktbruk ved al-Aqsa moskeen i Jerusalem. Abbas ville også ha en nasjonal samlingsregjering mellom Gaza og Vestbredden. . Den palestinske lederen sa også at han ikke lenger ville overholde Oslo-avtalen lenger, noe som igjen sannsynligvis var årsaken til at terrorangrepene fra palestinske terrorister mot uskyldige sivile jøder startet i stor skala noen dager etter.Abbas tidligere taler har vært temmelig forutsigbare og hans utlegning om Israel og beskyldninger var for øvrig ikke uventet eller noe nytt fra Abbas. Den palestinske lederen sa også at han ikke lenger ville overholde Oslo-avtalen lenger, noe som igjen sannsynligvis var årsaken til at terrorangrepene fra palestinske terrorister mot uskyldige sivile jøder startet i stor skala noen dager etter.

På hjemmebane belønner for øvrig Abbas palestinske terrorister som har drept jøder som ikke har løftet en finger mot drapsmennene.  Abbas og hans kompanjonger mottar store summer fra USA og Europa. Norge er for øvrig leder i giverlandskomiteen og gir store summer betalt av norske skattebetalere til palestinske selvstyremyndigheter. Hvordan disse pengene bruker er det vel snart på tide å stille noen betimelige spørsmål om?

Ifølge Utenriksdepartementets oversikt over de totale utbetalingene som den norske regjeringen gjorde til prosjekter i palestinske områder i 2014 er totalsummen 739 millioner kroner. Det meste gikk til palestinske myndigheter, FN-organisasjoner og andre palestinske og internasjonale organisasjoner. Men en betydelig del av midlene kanaliseres også gjennom norske organisasjoner.Talen til Abbas etterlot seg for øvrig mange kommentarer fra verdens statsledere og ministre også vår egen utenriksminister Børge Brende som programmessig og i tråd med norsk utenrikspolitikk på den fronten utrykte stor bekymring for utviklingen i området.

Israels statsminister Benyamin Netanya talte i FN dagen etter om hvordan Iran og Hizbollah hele tiden oppretter nye terrorceller i byer over hele verden og at tre slike terrrorceller nylig var avslørt i Kuwait, Kypros og Jordan. Videre ble det i mai funnet fem tonn ammoniumnitrat hos en Hizbolla-agent. Talen ble møtt av taushet. Hadde det vært andre enn statsministeren i Israel som hadde kommet med disse opplysningene hadde det skapt store overskrifter i media i hele den vestlige verden.

Rundt 12,5 prosent av den norske befolkningen har utpregede fordommer mot jøder, viser den første omfattende undersøkelsen som er gjort her til lands. På enkelte områder står antisemittismen likevel sterkere. Hele 19 prosent sier seg enige i at «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser». Nesten hver femte nordmann tror altså på en slags jødisk, verdensomspennende konspirasjon. Og hver fjerde nordmann, 26 prosent, mener det er riktig at «jøder ser på seg selv som bedre enn andre». Undersøkelsen viser at hver tiende nordmann, eller 9,7 prosent, viser antipati mot jøder, mens 8 prosent sier de ikke vil ha jøder som nabo eller venner. Det er noe mindre forekomst av jødefiendtlige holdninger hos kvinner, unge og dem med høyere utdannelse enn hos menn, eldre og dem med lav utdanning. (VG 28.5.2012)

Kan de holdningene som ble dokumentert for noen år siden ha noe med mediadekningen i landet vårt?

Norsk media med NRK og TV 2 i spiss sine betrakninger og resonnementer i forhold til Israel er ikke til Israels fordel.  Når NRK benytter Sissel Wold og Odd Karsten Tveit som "sannhetsvitner" gir de det norske folk et vrengebilde av det som er fakta i konflikten både i dag og tidligere. I tillegg har de hele NRK som arena til å reklamere for egne bøker rundt problemstillingen. Hva slags sannheter er det da som blir hengende igjen hos oss nordmenn?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt