Verdidebatt

John 
Lennon (75)

For tre dager siden ville John Lennon ha fylt 75 år. Hvem ville han ha vært i dag?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Musikkritikeren Neil McCormick i Daily Telegraph skrev på John Lennons fødselsdag sist fredag en tenkt biografisk oversikt anno 2015. Den forteller om rockestjernen, aktivisten, den anerkjente forfatteren og mottakeren av Nobels Fredspris. Jo, John Lennons liv kunne ha gått i mange retninger.

John Lennon representerer på mange måter­ 1960-tallet på sitt beste og verste. Han stod for musikalsk­ fornyelse, skarpe tekster, opprør mot tilstivnede tradisjoner og burlesk humor. Men han forbindes også med sinne, oppbrudd, mørke følelser, LSD og heroin.

Det er velkjent at de andre tre medlemmene i The Beatles etter hvert ble nesten redde for ham og hans utbrudd. Heroinmisbruket satte en stund en stopper for hans kreativitet – og tok nesten hans helse og liv – og forholdet til Yoko Ono ble så intenst at det ikke bare ødela det første ekteskapet hans, men også i realiteten brøt opp The Beatles.

Likevel er det med ærbødighet vi minnes Lennon, ikke minst fordi han var så nysgjerrig. Han var stadig i bevegelse. Han kunne rive ned, men han kunne også bygge opp. Han fant nye veier. Og han turte endog å utfordre sine egne. At han i 1968 tok avstand fra revolusjonsromantikk, vold og Formann Mao, gjorde inntrykk da – og gjør det ennå.

Lesere av Vårt Land vil nok ha et anstrengt forhold til Lennons religionskritikk – i sanger som «God» og «Imagine». Men Lennon var ikke entydig i sitt syn på religion og åndelighet. Det han virkelig fryktet, var blind etterfølgelse og krigersk fanatisme.

Selv tror jeg verden ville ha vært et mye rikere og morsommere sted om han hadde fått leve. Og jeg tror slett ikke det er umulig at han ville ha delt scene med makker Paul McCartney på Telenor Arena i sommer. Det hadde vært noe!

Først publisert i Vårt Land 12.10.2015 i spalten Klartekst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt