Verdidebatt

Borget gods - lærdommen fra Inga Ulstein

Når ting butter imot, når stormvinder og bølger slår mot skutesiden – er det godt å hvile i Inga Ulsteins solide holdning til livet: «For henne var det ei kjensgjerning at det stod ei makt over alt anna og hjelpte til».

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Hugs at det e’ borga gods, guta»

Dette forteller forfatteren og journalisten Harald Grytten i jubileumsboken til Ulsteinkonsernets 90-års jubileum at Inga Ulsten ofte brukte å si til både familien og arbeiderne på verftet (Grytten, 2007). Inga Ulstein måtte overta ledelsen av Ulsteinkonsernet da hennes mann, gründer og hovedeier Martin Ulstein brått døde. Hun maktet å videreføre og videreutvikle Martins arbeid på en solid måte, og la slik grunnlaget for Ulsteinkonsernets senere vekst og framgang.

Harald Grytten fortsetter slik om Ingas utsagn «Det betydde at vi har alt til låns her i livet. Og når ho sa det, så var det meininga å gi beskjed om at dei ikkje måtte gløyme at det var ikkje berre deira eigen innsats og det medarbeidarane i verkstaden – frå læregut til verksmeister utførte – som skapte resultata. For henne var det ei kjensgjerning at det stod ei makt over alt anna og hjelpte til».

Hvor kommer egentlig Ingas enkle og kraftfulle setning fra? Det er naturlig å tenke seg at den var inspirert av første vers i den kjente salmen «Lær meg å kjenne dine veie»:

Lær meg å kjenne dine veie og gå dem trøstig skritt for skritt!

Jeg vet at hva jeg fikk i eie, er borget gods, og alt er ditt.

Men vil din sterke hånd meg lede, jeg aldri feil på målet ser

Og for hvert håp som dør her nede, får jeg et håp i himlen mer.

Professor Ola Honningdal Grytten har forsket mye på haugianerbevegelsens industrielle betydning. Han uttalte nylig på et seminar på Avholdshjemmet i Ålesund: «Haugianerne stod for tankegangen at du er ansvarlig. Også for dine medmennesker. En individualitet vi finner igjen over alt i det sunnmørske den dag i dag. Noen er redd for å vedkjenne seg sine haugianske røtter. Men selv sunnmørske human-etikere og puritanere er påvirket. Det ligger der, enten vi liker det eller ikke». Dette synet fikk Grytten også støtte for fra Kjersti Kleven, en av hovedeierne i det suksessrike industrikonsernet Kleven Maritime.

Slik situasjonen er for den maritime klyngen nå, kan det være fint å repetere nettopp det Inga Ulstein pekte på. Det vi har, er «borget gods». Vi må aldri falle for fristelsen til å tro at vekst og framgang er noen selvfølge. Det må selvfølgelig hardt arbeid til. Men om materialismen og grådigheten får rom uten større rammer eller verdier å sette forretningsdriften inn i, så er det fare på ferde.

Når ting butter imot som nå, når stormvinder og bølger slår mot skutesiden – så er det også godt å hvile i Ingas solide holdning til livet: «For henne var det ei kjensgjerning at det stod ei makt over alt anna og hjelpte til».

Profeten Jeremia sier det slik: «Rop på meg, så vil jeg svare deg og fortelle deg store, ufattelige ting som du ikke kjenner til» (Jer. 33,3)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt