Verdidebatt

Refleksjoner fra FN 28.09.15

NRK inviterte oss til å møte "verdens mektigste". Bare det er nok verdt en refleksjon eller to - sånn sett var det flere som av ulike grunner skulle møte. Vi fikk i timer før det virkelig braket løs en oversikt over det indre liv i FN - dog i et

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

svært begrenset området - rulletrappen.   En refleksjon var - er disse som farter opp og ned virkelig i den tro at de er en av "verdens mektigste"? Jo, de er det i den miniputtstaten de kommer fra - men i FN sammenheng?? - tja, de blir gjerne det, da stemmen til miniputten i avgjørelser er like mye verdt som en reell stormakt.

Men- på denne dagen er miniputtene - miniputter - også Brende og Solberg stiller i lavere divisjoner - er å regne som lilleputter.  Dog viktige lilleputter for vi troner på toppen av godhetspyramiden.  Som Tyskland higer vi etter å fremstå som best - i noe - og vår raushet med penger konkurrerer nå kun med Sverige som gjør et mye større offer - landet sitt.

Norge er et land som høster mye ros av Lucis Trust:

One example of a nation demonstrating this spirit of goodwill was the response of Norway some twenty years ago to the discovery of the vast oil fields in its territory of the North Sea. Rather than doling out the ensuing wealth to each individual Norwegian, Norway, a society that was previously quite poor in comparison to the other Scandinavian nations, has used vast amounts of its newfound wealth to aid other countries. Per capita, Norway is the most generous nation on Earth in terms of foreign aid. What an inspirational lead Norway gives to the world, like a shining light against the dark matrix of greed and material hording. It is to be hoped that other nations will catch and follow the light and alter their behaviour accordingly. This spirit of sharing, that rises above ownership, is surely the only way to address major world problems such as pollution, global warming and the problem of the ever shrinking rainforests.

Obama holdt en god tale - minus manus.  Han var klar på at Assad skulle fjernes - så får vi vente å se om Putin aksepterer det.  Jo, det kan være greit å gjengi intensjonene med avtalen med Iran i felles fora slik at vi alle er klar til å fordømme Iran hvis så skulle skje at de glemmer avtalen som er inngått.  Obama ga oss en innlæring i stormaktspolitikk - den gjøres av maktorganer som selv vurderer at de tåler en eventuell støyt.  Det å "ta sjansen" er  bare noe stormakter kan gjøre - om da konsekvensene går ut over andre nasjoner og tusenvis av mennesker hørte jeg ikke et kremt om.  Iran var da, slik jeg forsto det et eksempel på at stormakten USA "tar sjansen" for oss alle med Iran - en slags "Merkelvurdering" - vi handler og "whatever?"

Jeg må innrømme at språkforståelse øker fokus for oss som sjelden er med i det som foregår i FN.  Den neste engelsktalende var kong Abdullah som understreket at han var fra The Hashemite kingdom of Jordan.  Han snakket arabisk to ganger i løpet av sin tale som i hovedsak var budskapet om "Interfaith" - legger inn en link til meditasjonsrommet i FN som er utformet for den kommende verdensreligion

På en slik dag - der "verdens mektigste" møtes - lytter jeg etter om noen er innom Israel.  Ja, vi kan undres hva denne "gjengen" er i stand til hvis de nå skal bli verdenspoliti som Cecilie Hellestveit reflekterte til fordel for i går.  Kong Abdullah var innom Jerusalem i et par setninger og det er jo for at byen - i motsetning til Mekka og andre "hellige steder"- er den by i verden der flere religioner møtes i sin utøvelse av troende - dog utvilsomt viktigst for jødedom og kristendom.  Her er hans tale som er rimelig lik budskapet til paven

Her er en refleksjon - hvorfor kommer denne migrant-invasjonen nå?  F.eks. hva er det våre "godhetssamfunn" ikke er i stand til?

Så kommer Putin og jeg må innrømme at med tolk blir dette lite levende, men jeg skjønner jo det som er innlysende - Obama og Putin står på krigssone mot hverandre m.h.t. Assad og hans framtid.

Nå forenkler gjerne jeg noe, for dette med ressurser som olje og gass er lite i topplokket mitt, men.. slik jeg hører Putin så vil han hjelpe Assad å gjenopprette alliansen Iran - Syria - Hizbollah - om mulig.  Obama tror han er blitt friends med Iran - noe som var vanskelig å høre fra den kanten.  USA går nå mot et presidentskifte og da vet ingen hva som kommer ut av den politikken, men jeg hørte ikke at Obama kunne jenke seg dit at her er det flere kriger i en og at det er mulig å samles om å kjempe ned IS - hvis det er mulig - hva som kommer ut av den krigføringen helst i lag med Russland ville avgjøre neste skritt .. og om det da skulle bli flere kriger.  Slik Obama og Putin snakket i går, så ville Obama fjerne en venn av Putin og da ...er kanskje det store egget lagt ... men "venn" er gjerne feil benevnelse i stormaktspoltikken .. alt er relativt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt