Kåre Kvangarsnes

23

Bokbål på norsk

Human Rights Service sin nettside publiserte først nyheten om at Thomas Knarvik, en relativt ukjent norsk kunstner bosatt i Sverige, hadde fått kontrakt med et norsk forlag om å utgi en religionskritisk bok med tittelen «In His Name»

Publisert: 27. sep 2015

Boken skal så vidt jeg forstår bestå av satiretegninger der alle de store religionene er representert.

Forlaget hadde fått trykt opp et førsteopplag på 2500 eksemplarer,men så ble det satt en stopper for prosjektet. Grunnen forlagssjefen oppgir på nettsiden sin ,var at han etterhvert fant ut at prosjektet var for dårlig kvalitetssikret og at boken kommuniserer for dårlig.

Til NTB sier forlagssjefen følgende: «Dette er et potensielt farlig landskap. Da må det være et prosjekt jeg kan backe 100%, ikke bare delvis.»

Bøkene skal nå destrueres/brennes og alle spor slettes. HMR opplyser på sin nettside at politmyndigheter trolig har hatt en finger med i spillet p.g.a. frykt for terror/represalier.

Poenget her er vel ikke at forlagsjefen fikk kalde føtter. En kan vel ikke forvente at han vil ofre liv og lemmer. Episoden er vel bare en trist konstatering av den selvsensur og redsel som redaktører,journalister og media pålegger seg selv i møte med «fredens religion».Islamistene har nok vunnet frem for lengst.

Thomas Knarvik fant likevel en løsning: Et dansk forlag tar jobben med å publisere boken. Det frie ord står nok noe sterkere der enn her på bjerget.

Vebjørn Selbekk som nylig fikk Rafto-prisen for sin uredde kamp for ytringsfriheten sier til NRK at han mener saken viser at ytringsfriheten har dårlige kår i Norge: «I symbolkraft er dette noe av det sterkeste jeg har hørt de siste ti årene. At et bokopplag skal brennes viser virkelig at det står dårlig til»

En skulle forvente at den norske mainstream redaktør- og journaliststand ville gjøre anskrik og ta opp saken til debatt, men derifra er det foreløpig tyst. Dagsrevyen hadde et 10-sekunders innslag i kveld, og deretter en fem-minutters reportasje fra Mekka. Ironisk nok.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

"Tøsedrenge"

Publisert rundt 5 år siden
Kåre Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
At et bokopplag skal brennes viser virkelig at det står dårlig til

Som de sier i Danmark: "De er nogle tøsedrenge!" 

Men situasjonen er altså svært alvorlig. En offentlig bebudet bokbrann. Presedens er satt for alt som kan få linguinien galt i halsen. 

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere