Verdidebatt

Det lykkelige valg – den bisarre valgordningen betød lite.

Hvis man kan stole på Vårt Lands oppsummering av valget, er resultatet klart. Mange vil glede seg over resultatet. Jeg gleder meg mest over at særegenheter ved valgordningen ikke fikk betydning.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Men først litt fremmøteprosenten. Med et fremmøte på snaue 17 prosent kan ikke Levende folkekirke hevde at valget ble avgjort av ateister og kirkefremmede, slik det har vært tilløp til. Det var heller ikke Simonnes’ «kvinne med valgkort» og hennes søstre som avgjorde det.

Det mest gledelige er at de indirekte valgene, av tre bispedømmerådsmedlemmer i fire bispedømmer som blir holdt unna det offentlige valget, og skal velges av menighetsrådene, ikke vil få betydning. Det ville oppstått en betent situasjon dersom disse skulle blitt tungen på vektskålen.

Jeg håper det er noen flere enn jeg som gleder seg over at en effekt av valget, nemlig at velgere kunne risikere at deres stemme bidro til at det parti de ikke ønsket å støtte, fikk mandat gjennom deres stemmer, ikke ser ut til å ha slått ut.

Men det var nære på i Hamar. Hvis den som fikk flest kumuleringer på nominasjonskomiteens liste, Landmark, hadde fått 254 personstemmer mindre (det tilsvarer kumulering fra 127 velgere), og Bjørgen, som ble 2. varamann, fått 149 flere (tilsvarende kumulering fra 75 velgere), hadde de Levende fått alle tre mandatene som denne listen fikk, og de som sier ja til vigsel av likekjønnede, hadde ikke fått noen. Dermed hadde de som brukte listen for å stemme på de sistnevnte, oppnådd det stikk motsatte av det de ville. Når antallet personstemmer er av størrelsesorden 20000, er ikke pluss/minus 100 velgere mye.

I Borg reddet Anne Enger seg på sitt tunge navn, mens Solberg bare ble tredje varamedlem. De øvrige som ble valgt som medlemmer eller varamedlemmer, var enten anbefalt, eller hadde samme standpunkt som de Levende.

Det hadde vært spesielt kjedelig om de effekter jeg har advart mot, hadde slått ut i Borg og Hamar, fordi flertallet i Kirkerådets arbeidsutvalg bidro til uberettiget oppmerksomhet om listene fra nominasjonskomiteene i disse bispedømmene, ved å tillate en ulovmessig navneendring. Man kan ikke se bort fra at arbeidsutvalgets medlem Morland, som er en fremtredende representant for de Levende, var klar over mulige gevinst hans parti ville kunne få som følge av dette.

Siden jeg ikke er kandidat ved noe valg, vil sikkert Skaar se gjennom fingene med at jeg da jeg passerte Menighetsfakultetet på vei hjem fra jobben i dag, tror jeg hørte vingesus. Det kan har vært engelen Gabriel, på vei hjem fra det som kan ha vært hans oppdrag, nemlig å fjernstyre valget slik at resultatet ble renslig. Men siden det var like ved MF, kan det ha vært en annen engel, i annet oppdrag. Jeg vet hvem som har kontorer i tredje etasje … .

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt