Kommentar

Styrket sentrum

Det politiske sentrum er styrket. Høyre og Ap vil måtte forhandle om både moderne og tradisjonelle motkultursaker.

For få år siden spådde flere at toblokksystemet ville bli fremtiden for Norge, og at det politiske sentrum er dødt. Etter dette valget kan vi imidlertid slå fast at sentrums- og motkulturinteressene er ­styrket.

Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne (MDG) har styrket seg betydelig i valget. KrF og Venstre har mistet noen velgere. Men ­totalt sett kan sentrumspartiene­ vippe flertallet i flere norske byer, og har betydelig forhandlingsmakt.

Moderne sentrum. MDG er det ferskeste sentrumspartiet som har gjort det godt i flere av de store byene. I Oslo er MDG etter alt å dømme på vei inn i byrådssamarbeid. Etter at byrådsleder Stian Berger Røsland har spilt ballen over til Ap, er det mye som tyder på et samarbeid mellom MDG og Ap. Likevel består MDGs forhandlingsmakt nettopp i at de kan forhandle både til høyre og venstre. På valgnatten bet Oslo Høyre i det sure eple, og inviterte MDG til en samarbeidsprat. Men etter Berger Røslands avklaring i går, må praten vente til Ap og MDG har forhandlet.

MDG har mange trekk av et motkulturparti. Det tydeligste eksempelet på en moderne motkultur er kamp mot store veiprosjekter. Blant de tradisjonelle partiene har få turt å ta til orde for mindre bilkjøring og færre veiutbygginger. Dette til tross for at miljø og klima gjennom mange­ år har vært har vært sentrale sentrumssaker, slik som vern av Lofoten og Vesterålen.
Det interessante med sentrumspartiet MDG er at de gjennom sin moderne motkultur­profil har fått fotfeste i de ­store byene. I både Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø kan partiet få medinnflytelse, og presse gjennom klimakrav.

Distriktspartiet. Senterpartiets vekst har også løftet sentrum som blokk. Partiets kamp mot kommunesammenslåing og sentralisering av for eksempel politiet har trolig bidratt til dette løftet. Senterpartiet har vunnet gehør for at stordrift og sammenslåinger ikke er veien til bedre drift og det gode liv.

Senterpartiets vekst viser at motkulturene fortsatt lever. Dette­ er de samme kreftene har har gitt oss Europas mest desentraliserte bosettinger og ført til at Norge ved to folkeavstemninger har sagt nei til EU-medlemskap. Det er ikke første gangen Sp har maktet å vinne valg under radaren til rikspressen.

De to sentrumspartiene som har støttet regjeringen Solberg, har fått hver sin minismell ved valget. KrF, som tok avstand fra deler av en liberal og blåblå ­politikk, fikk i minst grad merke frafall av velgere blant samarbeidspartiene.

Valgkampvinner. Flere forventet likevel at KrF skulle gått fram. Partiets leder Knut Arild Hareide har hatt en tydelig stemme i flyktningdebatten. Dess­uten hadde han folket på sin side i spørsmålet om søndagsåpent. Hareide ble av flere også kåret som vinner av flere debatter, der han til tider fremsto glitrende.

Paradokset som KrF likevel ikke klarte å svare på, er hvorfor partiet støtter en regjering, der Frp har satt sitt klare stempel på for eksempel innvandringspolitikken. Frp er i mange tilfeller et motstykke til det politiske sentrum i Norge. Og flere av dem som støttet KrF i søndagshandel, kunne lett finne andre partier å stemme på – som Ap eller MDG.

Motkulturenes mor. Venstre er den største taperen blant sentrumspartiene. Gjennom sin historie og politikk for smågründere,­ lokal medbestemmelse og mot overvåkning er Venstre selve motkulturenes mor. Venstre­folk er debatterende, tvisynte og intellektuelle. Det tabloide og ­populistiske ligger ikke i genene­ deres.

Når Venstre krymper etter å ha støttet Frp i regjering, kan man ikke overraskes. Men partiet ligger likevel ikke med brukket rygg.
Derfor er et av resultatene i årets valg et løft for det norske, politiske sentrum i både vid, tradisjonell og morderne forstand.

Et sterkt sentrum betyr at det mangslungne Norge kan bli ­representert og ivaretatt. Sentrumspartienes tilstedeværelse­ betyr at verdier som miljø­interesser, distriktsinteresser og et religiøst mangfold blir hørt og trolig ivaretatt.

Levedyktig. Men motkulturpartienes krav kan gjøre det vanskeligere å finne enkle og kjappe løsninger. Likevel viser erfaring at der forhandlinger lykkes, ligger det til rette for at man finner solide og levedyktige løsninger, for det store flertallet i Norge.

I et mangslungent samfunn er dette en verdi. For slik valget viste i høst, befinner brorparten av den norske befolkning seg i et utvidet sentrum, med Høyre, Ap og sentrumspartiene.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 16.09.2015

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar