Geir Magnus Nyborg

34

Det demo-crazige kirkevalget

Kirkevalget er i gang. Det er et valg som kan avgjøre vår kirkes forhold til det globale fellesskap. De store kirker i verden legger ikke læren om ekteskapet ut til folkeavstemming. De er forpliktet på det Skriften sier og gir veiledning om

Publisert: 13. sep 2015

Dette valget er ganske merkelig. Førsteamanuensis Svein Tuastadved Universitetet i Stavanger sier til NTB at «Det er noe prinsipielt veldig rart med kirkevalget. På en akse fra fullstendig demokrati til kaos, «demo-crazy», så er kirkevalget mer crazy enn både kommune- og fylkestingsvalg.»

Mange mobiliseres av Åpen Folkekirke til å forandre kirkens lære ved å krysse på folk de ikke aner hva står for. Det kan gi forunderlige utslag når hele spekteret av kirkens saker kommer opp til behandling i Kirkerådet. Da er det annerledes med anbefalingene fra Levende Folkekirke. Den støttes av mange aktive medlemmer som ofte har god kunnskap om hvem og hva de stemmer på.

Vi skal ikke ta lett på dette valget. Stemmes det inn en ny lære, vil det ikke tilføre kirken flere medlemmer og større aktivitet. Det som vil skje er at mange av kjernetroppene vil gli ut av fellesskapet. Da vil vår kirke bli rammet av de fatale kjennetegn som vi ser i andre kirker som lot tidsånden informere Skriften.

De tanker om folkekirke som Trond Bakkevig og Sturla Stålsett målbærer er vanskelig å forene med det kristne fellesskap i den tidlige kristne tid. Ingen er uenig med at kirkedøren skal være høy og porten vid, men kirkens teologi skal ikke være så høy og vid at den kan endres og nulles ut ved en folkeavstemming.

Det er mitt håp til dette valget at ikke medlemmer i kirken vår skal plassere den i det jeg kaller for sammenslutningen av kirker i solnedgang.

Den prisen er for høy.

Geir Magnus Nyborg

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

En underlig situasjon

Publisert over 4 år siden

Det er nok for noe, at dette skjer.

Det ene kirkesamfunnet etter det andre rystes i vår tid.

Kanskje bidrar det til at vi våkner opp fra den åndelige dvalen og sørger for å fylle olje på lampen vår, som bibelen sier. Lunkenhet er værre en værst i denne sammenhengen.

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
8 dager siden / 1737 visninger
Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
28 dager siden / 1684 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
28 dager siden / 1269 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
24 dager siden / 1162 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
18 dager siden / 827 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 2 måneder siden / 758 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere