Verdidebatt

Tysklands skyldkompleks - internasjonalisme vs nasjonalisme

Imorgen skal Erna ned til Angela der det forventes at flyktninger og migranter skal fordeles blant EU-landene og oss i halehenget. Alle land som møtes har med seg sin historie og sin nasjonalitet, men nå skal de møtes for å løse det som det er åpnet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

opp for - en migrasjon uten stoppkran.  Vi i Norge har stor respekt for etterkrigsTyskland.  Landet har markert seg som en nasjon som støtter opp om fred, opphevelse av motsetninger mellom landene og for utvilingen av et samarbeidende Europa.

Tyskland har endt opp med å fremstå som den store drivkraften til nedbyggelse av nasjonalstater til fordel for unionsdrift.

Hvis vi psykologiserer Tyskland, så vil vi trolig finne at bak denne rollen ligger en skyldfølelse som henger seg historisk på nazismen.  Tyskland - trolig mer enn noen annen nasjon i Europa - har erfart hvor stor kraft som ligger i nasjonalitet.  Derfor ligger det i ryggraden til Tyskland at all nasjonalitet må perverteres, undertrykkes og elimineres.

Hver dag våkner Tyskland og Merkel opp og ser seg selv i speilet - er alt i orden? - eller ligge det en snev av nasjonalisme i speilbildet?  Tyskland er redd seg selv som egen nasjonalstat og sin egen nasjonalitet.

Nå er Merkel Europa's mektigste i et land som bærer på et stort nasjonalt skyldkompleks.  I morgen skal hun møte Solberg og de andre med fordelingsmakt.  Noe sier meg at dette særegne tyske skyldkomplekset er med inn i alle slike stunder.  Nasjoner som ikke har dette skyldkompleks blir således offer for Tysklands behov for egenpleie.

Hverken mennesker eller folk kan pålegge seg en evig botsgang og selvutslettelse.  Bedre blir det ikke ved å påtvinge andre folk å gjøre det samme.  Vi har alle vår egen identitet både som menneske, folk og nasjon.  Det å undertrykke dette vil føre galt av sted enten en gjør det gjennom nazismen historisk eller en overnasjonal internasjonal sosialisme som i dag.

Nazismen perverterte det nasjonale.  Nazismen gjorde det nasjonale til en religion som skulle rettferdiggjøre den guddommelige tyske nasjonens overfall og overgrep på andre nasjononer og folk.  Nazismen sølte til den naturlig kjærlighet til fosterlandet og la føringerr for pervertering av nasjonalfølelsen.

Vår nasjonalitet kan ikke elimineres - helle ikke den tyske.

Den internasjonale sosialismen har gjort det globale til en religion som rettferdiggjør vår tids politiske overfall på nasjonalstater og det nasjonale - og på nasjoner som  selvstendige faktorer i politikk.  Tyskland og Frankrike er drivkrefter for dette.

Men- heller ikke den internasjonale sosialismen vil kunne eliminere nasjonaliteten - den folkelige virkelighet - som er den mest betydningsfulle faktor i politikk.

Måtehold og respekt for den nasjonale virkelighet er viktig i europeisk politikk.  Det nasjonale er en forutsetning for det internasjonale.  En kan ikke fremme det internasjonale ved å eliminere det nasjonale.  Det perverterer ethvert forhold mellom nasjoner, folk og mennesker.

Vi er nå i Norge og Europa i en tid der Dublinavtalen er satt ut av spill - potensielle asylanter registreres ikke lenger i det første landet de ankommer hvor der er beskyttelse.  Det foregår en migrantstrøm gjennom Østerike og inn i Tyskland der noen stopper opp, men mange fortsetter videre oppover på kartet.

De landene som har sagt "stopp" er det østeuropeiske som både kjenner nazismen og den internasjonale sosialismen.  Disse landene vet hva de har å forsvare - som folk.

Det er en tragedie å være vitne til at Tyskland ikke vil og kan forsvare Europa's grenser, fordi Tyskland ikke vil forsvare seg selv.  Hvilke konsekvenser denne holdningen vil gi på sikt vet vi ikke, men den har i seg en sterk konfliktutløser.

Det beste som kunne skje var at Tyskland snarest helbredet seg selv fra sin bærende skyldfølelse - at Tyskland gjenvandt og ble fortrolig med sin selvrespekt som nasjon og folk, slik at også Merkel kunne ta del i en respektering av de europeiske lands behov for å forsvare sin nasjonalitet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt