Verdidebatt

Vi feiger ikke ut!

Klassisk tro vil ikke feide ut. Spørsmålet er om Den norske kirke framover ønsker å være en bærer av den og slik ledes ved Den Hellige Ånd, eller om den vil ledes av tidens ånd.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Lands kommentator Alf Gjøsund velger å forskuttere kirkevalget. Hvilken agenda han har for det, får være hans og redaktørens sak.

Jeg avviser ikke alt som journalisten skriver. Noen av registreringene er viktige. Mange troende mennesker der ute er trøtte av de konstante angrepene på klassisk, bibelsk kristendom. Noen tilpasser seg, dessverre.

Andre trekker seg tilbake eller skifter arena. Det er bare forsmaken på det Den norske kirke kan oppleve om den uverdige ordningen med å legge det hellige liv i Kristi etterfølgelse til folkeavstemning fører til Gjøsunds spådde resultat. Da blir det Den norske kirke som taper, ikke en valgaktør.

Jeg deltok denne uken på misjonskonferansen LINK og opplevde hvordan radikale unge av klassisk tro og bekjennelse allerede trer inn i frimodige lederroller. Klassisk tro vil ikke feide ut. Spørsmålet er om Den norske kirke framover ønsker å være en bærer av den og slik ledes ved Den Hellige Ånd, eller om den vil ledes av tidens ånd. Om det siste sier Kierkegaard: Den som gifter seg med tidsånden, blir tidlig enke.

Til to av Gjøsunds påstander, vil jeg anføre følgende:

1. Levende folkekirke og våre folk har ikke mistet troen og trykket. Det tror jeg mange legger merke til, blant andre avisas annonseansvarlige og alle medier og debatter som har brukt våre fremste folk. Vi påkaller ikke kjendis- og politikerfaktoren. Det er et tveegget sverd. Kirkas framtid hviler i andre hender.

2. Vi beklager oss ikke over at Skriften lærer som den gjør. Selv har jeg i hele mitt forkynnerliv i møte med unge og gamle lagt vekt på at jeg elsker hele Guds ord, som gjør oss vis til frelse og setter i stand til all god gjerning. Guds åpenbarte vilje er alltid den beste for menneskene, også budet, fordi det er hellig, rett og godt, slik kirkevalgets forhatte Paulus lærer oss. At mange sliter under seksualverdienes krysspress i kulturen, er ikke rart. Det betyr likevel ikke at vi feiger ut men leter etter gode måter å veilede til Jesu etterfølgelse. Graden av slik veiledning måles ikke i avismillimeter eller offentlig debatt.

At mange av oss ikke regner det som den mest egnede arena, betyr ikke at det ikke skjer. Med frimodighet og varme.Jeg vil bruke Gjøsunds betraktninger som en anledning til å kalle prester og andre av klassisk tro og holdning til frimodighet for den troen som er overgitt til de hellige. Menighetene trenger sanne hyrder.

Og akkurat nå er det viktig at vanlige troende deltar i valget for å stemme fram kandidater som forstår folkekirka som en mulighet til å nå folket med evangeliet. I forståelsen av dette ligger de største forskjellene mellom Åpen folkekirke og Levende folkekirke.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 12.09.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt