Jarl Henning Ulrichsen

4

Vranglesningsyndromet

Publisert: 10. sep 2015

For en stund siden oppdaget forskeren Geir Magnus Nyborg vedNLA Høgskolen Bergen et tilfelle av vranglesning; jf. innlegget “Stålsett som vrangleser” Noe senere registrerte en forsker ved NTNU i Trondheim det samme syndromet i et innlegg kalt “Mobbing i kirken”. En stund håpet man at vranglesningssyndromet skulle begrense seg til professorale kretser. Den optimismen har fått et alvorlig tilbakeslag da syndromet nå også har spredd seg til geistlige kretser; jf. innleggene “Ønsker Simonnes demokrati i kirken?” og “Hva vil Simonnes diskutere?”. I dag kan Espen Ottosen fortelle at han også har observert vranglesningssyndromet. Da det dreier seg om et av de tidligere tilfellene, ser det nå ut til at vi har fått en galopperende variant av syndromet.

Blant typiske symptomer kan nevnes mangelfull evne til å lese hva som virkelig blir sagt, en egen evne til å antyde at meningsmotstandere har uedle og ukristelige motiver, men også solidaritet med meningsfeller uansett hvordan de ytrer seg.

Noen eksperter setter vranglesningssyndromet i forbindelse med et nyoppdaget virus som i fagkretser kalles ÅFK. Det har stor utbredelse og virker visstnok sløvende på noen, mer aggressivt på andre.

Andre eksperter mener at vi nå bare ser et akutt utslag av syndromet, men at det er atskillig eldre og har vært virksomt i teologiske kretser i lange tider. De mener at syndromet snarere må settes i forbindelse med den sekularisering og forvitring som har preget Den norske kirke i flere tiår.

Uansett årsak synes det å herske enighet om at vranglesningssyndromet er kommet for å bli. Risikogruppen synes i første rekke å være ledende personer i teologiske og kirkelige kretser. Perioder med normal lesning forekommer, men tilbakefallsprosenten antas å være høy. Det finnes ingen effektiv kur mot syndromet.

Jarl Henning Ulrichsen

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Marianne Solli

17 innlegg  1547 kommentarer

Massepåvirkning

Publisert over 4 år siden

Ettersom et syndrom (samling av forskjellige (sykelige) symptomer) har en tendens til å bli værende stabilt innen den enkelte personen, vil jeg i all ærbødighet foreslå et erstatninggsord ... nemlig massesuggesjon.

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 1 måned siden / 1928 visninger
Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
12 dager siden / 1800 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1716 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
10 dager siden / 1681 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
6 dager siden / 843 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
17 dager siden / 838 visninger
Vi ønsker ikke fremmed tro i vår helligdom
av
Joav Melchior
rundt 1 måned siden / 829 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere