Verdidebatt

Vranglesningsyndromet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For en stund siden oppdaget forskeren Geir Magnus Nyborg vedNLA Høgskolen Bergen et tilfelle av vranglesning; jf. innlegget “Stålsett som vrangleser” Noe senere registrerte en forsker ved NTNU i Trondheim det samme syndromet i et innlegg kalt “Mobbing i kirken”. En stund håpet man at vranglesningssyndromet skulle begrense seg til professorale kretser. Den optimismen har fått et alvorlig tilbakeslag da syndromet nå også har spredd seg til geistlige kretser; jf. innleggene “Ønsker Simonnes demokrati i kirken?” og “Hva vil Simonnes diskutere?”. I dag kan Espen Ottosen fortelle at han også har observert vranglesningssyndromet. Da det dreier seg om et av de tidligere tilfellene, ser det nå ut til at vi har fått en galopperende variant av syndromet.

Blant typiske symptomer kan nevnes mangelfull evne til å lese hva som virkelig blir sagt, en egen evne til å antyde at meningsmotstandere har uedle og ukristelige motiver, men også solidaritet med meningsfeller uansett hvordan de ytrer seg.

Noen eksperter setter vranglesningssyndromet i forbindelse med et nyoppdaget virus som i fagkretser kalles ÅFK. Det har stor utbredelse og virker visstnok sløvende på noen, mer aggressivt på andre.

Andre eksperter mener at vi nå bare ser et akutt utslag av syndromet, men at det er atskillig eldre og har vært virksomt i teologiske kretser i lange tider. De mener at syndromet snarere må settes i forbindelse med den sekularisering og forvitring som har preget Den norske kirke i flere tiår.

Uansett årsak synes det å herske enighet om at vranglesningssyndromet er kommet for å bli. Risikogruppen synes i første rekke å være ledende personer i teologiske og kirkelige kretser. Perioder med normal lesning forekommer, men tilbakefallsprosenten antas å være høy. Det finnes ingen effektiv kur mot syndromet.

Jarl Henning Ulrichsen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt