Jarl Henning Ulrichsen

4

Vranglesningsyndromet

Publisert: 10. sep 2015

For en stund siden oppdaget forskeren Geir Magnus Nyborg vedNLA Høgskolen Bergen et tilfelle av vranglesning; jf. innlegget “Stålsett som vrangleser” Noe senere registrerte en forsker ved NTNU i Trondheim det samme syndromet i et innlegg kalt “Mobbing i kirken”. En stund håpet man at vranglesningssyndromet skulle begrense seg til professorale kretser. Den optimismen har fått et alvorlig tilbakeslag da syndromet nå også har spredd seg til geistlige kretser; jf. innleggene “Ønsker Simonnes demokrati i kirken?” og “Hva vil Simonnes diskutere?”. I dag kan Espen Ottosen fortelle at han også har observert vranglesningssyndromet. Da det dreier seg om et av de tidligere tilfellene, ser det nå ut til at vi har fått en galopperende variant av syndromet.

Blant typiske symptomer kan nevnes mangelfull evne til å lese hva som virkelig blir sagt, en egen evne til å antyde at meningsmotstandere har uedle og ukristelige motiver, men også solidaritet med meningsfeller uansett hvordan de ytrer seg.

Noen eksperter setter vranglesningssyndromet i forbindelse med et nyoppdaget virus som i fagkretser kalles ÅFK. Det har stor utbredelse og virker visstnok sløvende på noen, mer aggressivt på andre.

Andre eksperter mener at vi nå bare ser et akutt utslag av syndromet, men at det er atskillig eldre og har vært virksomt i teologiske kretser i lange tider. De mener at syndromet snarere må settes i forbindelse med den sekularisering og forvitring som har preget Den norske kirke i flere tiår.

Uansett årsak synes det å herske enighet om at vranglesningssyndromet er kommet for å bli. Risikogruppen synes i første rekke å være ledende personer i teologiske og kirkelige kretser. Perioder med normal lesning forekommer, men tilbakefallsprosenten antas å være høy. Det finnes ingen effektiv kur mot syndromet.

Jarl Henning Ulrichsen

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Massepåvirkning

Publisert rundt 5 år siden

Ettersom et syndrom (samling av forskjellige (sykelige) symptomer) har en tendens til å bli værende stabilt innen den enkelte personen, vil jeg i all ærbødighet foreslå et erstatninggsord ... nemlig massesuggesjon.

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3815 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
16 dager siden / 1244 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
22 dager siden / 898 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
14 dager siden / 850 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
14 dager siden / 646 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 579 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
26 dager siden / 571 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere