Verdidebatt

Angola forbyr islam og ødelegger alle moskeer

Angola er et land vi hører svært lite - eller ingenting om i media. Vi vet knapt hvor i Afrika landet ligger - på vestkysten med Namibia, Den demokratiske republikken Kongo, Republikken Kongo og Zambia. Her bor det drøye 13 millioner mennesker.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Angola har store naturressurser som olje, gass og diamanter - likevel er landet fattig - ligger på 149 plass på FN-s utviklingsindeks.

Angola var en portugisisk koloni og senter for den portugisiske salvehandelen til Brasil helt fra 1500-tallet. Rundt 1960 ga de andre europeiske kolonimaktene opp sine kolonier i Afrika, men Portugal nektet fortsatt å gi opp sine. Dette førte til at angolanerne tok til våpen for å frigjøre seg, og i 1975 trakk også Portugal seg ut av sine afrikanske kolonier. Etter dette brøt det ut borgerkrig mellom frigjøringsbevegelsen MPLA som ble støttet av Østblokken, og UNITA som ble støttet av USA og apartheidregimet i Sør-Afrika. Kubanske og sørafrikanske styrker deltok på hver sin side i borgerkrigen. Borgerkrigen resulterte i at om lag fire av Angolas fjorten millioner innbyggere måtte flykte.

De første forsøkene på å inngå en fredsavtale ble innledet i 1991. Det ble avholdt et valg i 1992 som MPLA vant, noe som gjorde at UNITA fortsatte borgerkrigen. Andre runde ble ikke gjennomført og krangel om resultatet medførte en oppblussing av borgerkrigen. Resultat av borgerkrigen ble massiv fattigdom, flyktninger og en skakkjørt økonomi. I 1994 ble det igjen forsøkt å inngå en fredsavtale, Lusakaavtalen. FN-styrker ble innsatt for å sikre avtalen, men det ble aldri oppnådd fullstendig fred og i 1998 brøt avtalen fullstendig sammen. UNITAs leder Jonas Savimbi ble drept i februar 2002, og en ny fredsavtale ble påbegynt i april 2002. Avtalen bygger på Lusakaavtalen og har innebært at en rekke av UNITAs soldater er blitt integrert i Angolas hær. De øvrige soldatene befinner seg i egne leire.

Generelt er landet preget av de store ødeleggelsene etter borgerkrigene, og det anslås at cirka 4 millioner av landets 14 millioner innbyggere er interne flyktninger. Landet står derfor overfor et stort gjenoppbyggingsarbeide.  

Kan ikke påstå at jeg i mitt levende liv har møtt en eneste med adresse Angola, men det kan kanskje endre seg.

Det er mer enn 1000 kristne samfunn i Angola - 75% av disse er katolske - resten i hovedsak protestantiske.  Omsatt i tall - mer enn halvparten av befolkningen regnes som katolske - en fjerdel er protestanter eller tilhørende samfunn - Nærmere en halv million tilhører den muslimske minoritet, men nå blir islam forbudt og alle rundt 80 moskeer skal rives.

Det er iranske Press-tv som formidler dette.  Dette grunngis med at islam"clashes" med "it's customs og statsreligionen - islam er ikke en religion, men en sekt

Tja, den var ny.... og hva det vil medføre vites ikke ... kanskje en muslimsk flyktningestrøm - og bevegelse oppover på kartet?....

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt