Verdidebatt

Høy valgdeltakelse er både viktig og ønskelig

Vi som står på nominasjonskomiteens liste i Borg, er tydelige på at alle som er døpt, er fullverdige medlemmer i kirken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I lørdagens Vårt Land tilkjennegir redaktør Simonnes at han er skeptisk til kampanjen for å få flest mulig til å stemme ved kirkevalget. Utgangspunktet for hans betraktninger er dels en samtale med en kirkekritisk person som skulle bruke stemmeretten sin, og Bjørn Eidsvågs forskjellige uttalelser, både før og under årets valgkamp.

Redaktøren er klar over den prinsipielle tenkningen som ligger til grunn for at alle kirkemedlemmer har stemmerett fra de fyller 15 år, men han mener tydeligvis at det ikke bør gjelde; og iallfall ikke for de som er kritiske til kirken, og som (nesten) aldri setter sin fot der.

Det er underlig at redaktøren vil kaste over bord et prinsipp, med utgangspunkt i et par eksempler. Prinsippet om at dåpen er eneste kriterium for medlemskap i Den norske kirke, gjelder i dag, og Kirkemøtet har vært tydelig på at slik skal det være i fremtiden også. Kirkemøtet er også tydelig på at kirken skal ha en demokratisk oppbygning, og at alle medlemmer har stemmerett. (Les gjerne vedtakene i KM-sak 04/15). Vi kan jo ikke stå utenfor valglokalet og vurdere folk: «Du får stemme, for du har vært her tre ganger siste halvår, mens du ikke får stemme, for du har ikke vært her siden din sønns konfirmasjon». Eller: «Siden du har problemer med jomfrufødselen, bør du avstå fra å stemme».

Jeg tror redaktør Simonnes egentlig innser at det blir svært vanskelig å trekke grensen mellom «aktive» medlemmer som bør bruke stemmeretten, og «passive» som bør holde seg hjemme. Og hvor kritisk skal man ha lov til å være, uten å miste stemmeretten?

Simonnes viser til at samfunnet er annerledes nå enn på Luthers tid. Det er riktig, men ikke noe argument mot den allmenne stemmeretten. Samfunnet hadde endret seg mye fra 1500-tallet til 1920 også, det var først da kirkemedlemmene fikk noe demokratisk innflytelse. I løpet av disse 100 årene har nok kritikerne blitt flere, men samtidig er kirkemedlemmene bedre utdannet og godt nok opplyst til å ta sine valg. Prinsippet om dåpen som eneste medlemskriterium, og prinsippet om medlemmenes demokratiske innflytelse må beholdes. Fjerner vi disse prinsippene, er vi ikke lenger folkekirke.

Simonnes er også en tur innom finansieringen av kirken, og får det til å se ut som om det ikke koster noe å være medlem der, mens medlemmene i andre trossamfunn må betale medlemsavgift. Slik er det jo ikke. Medlemmene i Den norske kirke, betaler via skatteseddelen, så får andre trossamfunn en støtte som tilsvarer den støtten stat og kommune yter til DnK. Det kan skrives mye om det fornuftige i en slik ordning, som har bred politisk støtte, men plassen tillater ikke det.

Vi som står på nominasjonskomiteens liste i Borg, er tydelige på at alle som er døpt, er fullverdige medlemmer i kirken. Derfor oppfordrer vi alle til å bruke stemmeretten sin, og ønsker selvsagt at de legger vår liste i stemmeurnen.

Bjørn Solberg
Leder Borg bispedømmeråd
3. kandidat Mangfoldig folkekirkes liste i Borg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt