Verdidebatt

En utfording til våre biskoper

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

27. august 2014 publiserte jeg innlegget “Bibelsyn” på Verdidebatt og utfordret biskop Halvor Nordhaug til å besvare det. Jeg fikk aldri noe svar. Jeg anfører nå en redigert utgave av hovedpoengene i mitt tidligere innlegg og utfordrer våre biskoper til å kommentere dem.

Forsøket på å skille mellom utsagn om etikk og samfunnsforhold på den ene siden og troslæren på den andre siden er dømt til å mislykkes av ganske enkle årsaker. Alt som står i Bibelen er 2000–3000 år gammelt. Alt er preget av den tids kunnskap og den tids forestillinger. Det gjelder også for troslæren. Benytter man noen av de argumentene som anføres for aksept av likekjønnet ekteskap på troslæren (se innlegget "Bibelsyn"), er jeg redd mange dogmer står for fall.

Fremfor alt blir vi stående igjen med et sentralt spørsmål som aldri besvares: Om Paulus, og til og med Jesus, tok grunnleggende feil på en del områder som har med etikk og samfunnsforhold å gjøre, er det da noen grunn til å tro at deres utsagn på andre områder er mer troverdige?

Jeg utfordrer våre biskoper til å redegjøre for hvordan vi skal vite hva som er sentralt og forpliktende. Jeg vil gjerne vite om det også innenfor troslæren må skilles mellom stort og smått, og om Den norske kirke derfor godt kan leve med uenighet også på en rekke dogmatiske punkter.

Kirkemøtet er øverste instans i Den norske kirke. Det er ingenting i veien for at Kirkemøtet også kan vedta endringer av troslæren. Jeg vil derfor be biskopene fortelle oss hvordan de vil stille seg til en slik mulighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt