Verdidebatt

Bærekraftig livshjelp

Vi er enige med Vårt Land i at dagens tilbud til alvorlig syke og døende ikke er godt nok, jfr Leder 20.august. Men vi kjenner oss ikke igjen i at "ulike deler av fagmiljøet drar i høyst ulike retninger".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hospice Lovisenberg – Senter for Lindring og Livshjelp har mer enn 20 års erfaring i arbeidet med å gi et helhetlig tilbud til alvorlig syke og døende og deres pårørende. I mer enn 10 av disse årene har vi jobbet systematisk med kompetanseoverføring til eget sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste.

Vårt tilbud ble, i likhet med mange andre som driver palliasjon i verden, startet og bygget opp av ildsjeler. Det har vært utfordringer underveis, og vi har utviklet oss i tråd med helsevesenet krav og pasientenes behov.

De viktigste prinsippene i hospicefilosofien er helhetlig smerte- og symptomlindring, tverrfaglig samarbeid, livskvalitet, åpenhet rundt døden og omsorg for pårørende. Videreutvikling av faget, forskning og kompetanseutveksling står sentralt. Det er nedfelt i alle offentlige dokumenter vedrørende palliasjon i Norge at hospicefilosofien skal ligge til grunn for all lindrende behandling. Denne tankegangen, og den store forbedringen som skjedd i de siste tjue til tretti år, er kjempet frem av mange enkeltpersoner og aktive fagmiljøer ikke minst i Bergen, Trondheim og Oslo.

Lederen i Vårt Land 20. august utfordrer det palliative fagmiljøet, og særlig Hospice Lovisenberg, til å redegjøre for vårt syn på utviklingen av den palliative omsorgen i Norge. Vi er enige med Vårt Land i at dagens tilbud til alvorlig syke og døende ikke er godt nok. Det er en stor utfordring i Norge at situasjonen og prioriteringene rundt i kommunene er forskjellige. Det er fortsatt mange innbyggerne som ikke har tilgang til god nok omsorg og lindring i livets sluttfase.

Hospice Lovisenberg mener det vil være bra med flere hospice i Norge. Disse bør ha et særlig ansvar for å være bærere av hospicefilosofien og å være ressurssenter for kompetanse-overføring. Vi tror ikke det er realistisk at kommunene selv skal bygge opp frittstående hospice, eller innføre særomsorg for døende. Vår egen erfaring gir oss tro på at implementering av hospicefilosofien i sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste er mulig, selv om det fortsatt er langt frem. Vår mening er at palliativ omsorg må være en del av den offentlige helsevesen for å være bærekraftig.

Vi er en del av et fagmiljø der det selvsagt er diskusjoner, men der vi står sammen om det viktigste: Det er nødvendig med en betydelig bedre helhetlig tankegang og ivaretagelse av enkeltpasienter, og det trengs mer ressurser og kompetanse, ikke minst på kommunenivå. Hospice Lovisenberg kjenner seg ikke igjen i at «ulike deler av fagmiljøet drar i høyst ulike retninger». Vi erfarer et økende samarbeid rundt pasient og pårørende på alle tjenestenivåer, og gjennom våre styreverv erfarer vi også et nært og godt samarbeid mellom de palliative foreningene.

Faktaboks: Hospice Lovisenberg er et av fem hospice i Norge. De andre er Fransiskushjelpen i Oslo (hjemmehospice), Hospice Sangen (Hedmark), Akerselva Hospice/Lindrende enhet (Oslo), Hospice Stabekk (Bærum) og Hospice Austjord (Ringerike). Alle fem er en del av det offentlige helsetilbudet. Helsedirektoratets «Rapport om tilbudet til personer med behov for lindrende behandling og omsorg mot livets slutt» (2015) gir en oversikt over det palliative tilbudet i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt