Verdidebatt

Stålsett som vrangleser

Det blir sagt at jeg sorterer og rangerer. Det er i så fall i forhold til teologi, og ikke i møtet med folket.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har kommet en alvorlig mengde svar og kommentarer på mitt innlegg i VL og Verdidebatt under tittelen «Paulus ut, Stålsett inn».

Felles for de saklige innleggene på de ulike plattformer er at de har forstått hva jeg skriver om. Dette inkluderer også folk som sokner til Åpen folkekirke. Stålsett har derimot en tolkning som jeg ikke en gang har tenkt på, nemlig at jeg beklager meg over folkekirken, som jeg visst skulle mene inneholder feil folk, se hans innlegg «Feil folk i kirken?» Det er en vranglesning som unngår det som er sakens kjerne.

Jeg holder til på gullkysten vest for Bergen. Der er kirkene vidåpne og har en meget god inngang i folket. På kirkebenkene sitter folk som er enig med meg og med Stålsett. Det har aldri slått meg at dette er feil folk. Jeg har venner og kjente som er mer «liberale» enn meg, og det ser jeg som helt naturlig. Alle som kommer innom kirkedøren er ønsket velkommen.

Det er en rekke kirker i verden som har vidåpne dører, men de legger ikke ut sin teologi til avstemming blant medlemmene. Det er dette som skal skje i vår kirke 13. september.

Det denne saken dreier seg om at vi ved kirkevalget blir bedt om å føre inn en ny lære om ekteskapet. Dette finner jeg ikke noe skriftbelegg for. Derfor går jeg i rette med Stålsett.

Det er ingen som er uenig med Stålsett når han skriver at «Åpen folkekirke vil være med å virkeliggjøre troen på at kirken er et annerledes fellesskap; et fellesskap som ikke stenger ute.»
Er det noen i dette kirkevalget som ønsker det annerledes?

Det blir sagt at jeg sorterer og rangerer. Det er i så fall i forhold til teologi, og ikke i møtet med folket. Kirken har alltid hatt en lære som definerer hva den er og ikke er. Slik ønsker jeg det fortsatt skal være.

Det ingen av mine meningsmotstandere skriver om er de erfaringer vi har fra kirker som stemte inn en annen lære. Det er jo disse som mister folket. Vi kunne tatt fram mange eksempler.

Dette valget handler ikke om rett og feil folk, men om kirkens lære i møte med en sekularisert verden. Og det som kan skje når kirken tilpasser seg folket er at folket ser at denne kirken har de ikke bruk for.

Mange henviser til Jesus i denne saken, og vi skal ikke ta Jesus til inntekt for det ene eller det andre. Men det som er sikkert, er at Han etterlot oss noen setninger om vårt forhold til denne verden og vårt forhold til Hans Ord. Det er ikke uvesentlig å ta med.

Det som har falt mange tungt for brystet er at jeg refererer til Skriften. Slik kan folk i kirken tenke i 2015. Men Skriften er nå ikke uvesentlig for det som skal kalles kirke, Guds folk?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt