Torkel Brekke

7

Mer lykkelig av å stemme kristent?

I det siste har jeg begynt å lure på om jeg i stedet for å stemme etter politisk overbevisning, kunne finne et parti som gjør meg lykkeligere enn Høyre.

Publisert: 26. aug 2015

Siden jeg er medlem av Høyre, gir det seg selv hva jeg stemmer ved valget. Det meste går jo bra i Oslo, så hvorfor endre noe?

Men i det siste har jeg begynt å lure på om jeg i stedet for å stemme etter politisk overbevisning, kunne finne et parti som gjør meg lykkeligere enn Høyre.

KrF på toppen. La oss se på den 
norske delen av spørreundersøkelsene om 
religion fra 1991, 1998 og 2008 i den 
norske delen av ISSP, som er tilgjengelig på hjemmesidene til Norsk samfunns­vitenskapelig datatjeneste (NSD). Da ser vi at det er ganske tydelig sammenheng ­mellom hvor lykkelige folk er, og hva de ville stemt hvis det var stortingsvalg i morgen.
I svarene ser vi at SV, Venstre og Frp har størst andel respondenter som ikke er særlig lykkelige og klart færre som sier de er svært lykkelige.

KrF tronet på lykketoppen i 2008 med 34,6 prosent som sier de er svært 
lykkelige. KrFs velgere kommer ut som de lykkeligste, mens SV, Venstre og Frp er de partiene hvor velgerne har lavest andel av svært lykkelige mennesker. Det er forøvrig også KrFs velgere som 
tydeligst avviser utsagnet «Livet har 
ikke noe formål», mens Frps velgere ser ut til å være de som har størst tendens til å være enig i utsagnet.

Holder seg. Det er verdt å merke seg at tendensen holder seg over tid. De samme spørsmålene ble stilt i 1991, 1999 og 2008, og KrFs velgere er og blir lykkeligst.
Siden både Frp-ere og SV-ere er litt mindre lykkelige enn andre, og spesielt enn dem som stemmer KrF, er det nok ikke noen sammenheng mellom lykke og det å tilhøre høyre- eller venstresiden i politikken. Hva som gjør at KrF-ere er så lykkelige, vet jeg ikke.

Gud? Og jeg tror heller ikke det er en enkel årsakssammenheng her. Det må nok finnes en ukjent X som både fører til at folk er lykkelig og til at de stemmer KrF.

Kanskje er det Gud som er X her. Så jeg får stemme Høyre igjen, og jeg skal i hvert fall holde meg langt unna Frp og SV.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 26.08.2015

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Har ikke noe favorit parti jeg, har aldri hatt det heller... Så jeg har stemt litt forskjellig, alt etter hvem parti som lå mitt hjerte nærmest...

Ellers vil jeg vel si at jeg ikke føler de forskjellige partiene innehar de store forskjellene lenger, de fleste kjemper for sine hjertebarn har jeg inntrykk av, helt uavhengig om folket i ladet faktisk trenger det eller ikke...

Så på en måte forstår jeg ungdommen og deres motstand mot å stemme....

Kommentar #2

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Er det kristent å stemme Ap?

Publisert over 4 år siden

Spørsmålet ("Mer lykkelig av å stemme kristent?") er vel blant annet avhengig av hvordan man definerte "lykke" i undersøkelsen i 2008.

Hva er det forresten å stemme "kristent"? Jeg regner jeg som kristen, og jeg stemmer etter min kristne overbevisning. Min stemme går til Arbeiderpartiet. Stemmer jeg kristent da?

Kommentar #3

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Stemmer jeg kristent da?

Det er vel ikke noen som kan si at du ikke stemmer kristent. Heller ikke at du stemmer kristent. Du stemmer vel i tråd med din beste overbevisning og stemmer politisk?

Norge har ikke et kristent parti idag, Kfr er et varemerke, ikke et kristent parti, Selv definerer de seg som kristendemokratisk og kan som sådann brukes nestn som poteten, Til alt og ingenting....

Kommentar #4

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Jeg stemmer politisk

Publisert over 4 år siden

Takk til Kersti! Mitt spørsmål var kun ment retorisk.

Jeg stemmer selvfølgelig politisk, som alle andre!

Kommentar #5

Marianne Solli

17 innlegg  1547 kommentarer

Valgomat 2015

Publisert over 4 år siden

og TV2's valgtest kan kanskje hjelpe litt. Jeg tok begge disse, men der sto ingen ting om lykke der, bare alminnelige politiske saker. Faktisk gav de begge ganske likelydende "resultater" for mitt vedkommende. Jeg tror personlig at den indre lykken man kan føle, har lite å gjøre med hvilket parti man stemmer.

Kommentar #6

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Ironi

Publisert over 4 år siden

Bra kommentar, Marianne! Jeg regner for øvrig med at professor Torkell Brekkes overskrift og problemstilling er ironisk ment. For hvordan måles lykke? Det er for øvrig betryggende at Brekke holder seg langt unna Frp. Men det hadde ikke vært så farlig om han kom til å bruke stemmeseddelen til SV! Etter min vurdering da ...

Kommentar #7

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 4 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Har ikke noe favorit parti jeg, har aldri hatt det heller... Så jeg har stemt litt forskjellig, alt etter hvem parti som lå mitt hjerte nærmest...

Samme her de årene jeg stemte, har ikke blitt noen stemme fra meg i det siste. Funker ikke disse partiene , og er temmelige like.

Ikke mye forskjell. Og har litt vanskelig for å tro at en parti kan være så lykke frembringende i dag i såfall.

Det er så mye som er i dag som aldeles ikke skulle vært.

Og alle vil ha det  nesten...'

Går jo liksom ikke an å ha et kristent parti da synes jeg men. kristenhet handler om tro noe som en velger å tro på Og ikke noe en skal tre nedover hodene på folk.

Folk må få tro på hva en vil, men en må ikke tre sin tro over hodene på andre. Har en tro makt over folk blir det slik jeg ser det feil!

En selv må få lov å tro .tro skal ikke være lov.

Kommentar #8

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
Norge har ikke et kristent parti idag, Kfr er et varemerke, ikke et kristent parti, Selv definerer de seg som kristendemokratisk og kan som sådann brukes nestn som poteten, Til alt og ingenting....

Ja tenke bare på hvordan kr.f går for et  stort barnevern (såkalt dem og) Det er jo overhodet ingen som helst dekning i bibelen for å ta barna fra foreldrene.

Biblen er veldig for familien, ingen splitter og spalter opp familier så mye som nettopp det påstått e barnevernet.

Ingen parti er gode ikke bare kr .f

Det er bare elendighet alt sammen.

Om man stemmer kristent?????man stemmer på et parti så klart. Man kan ikke stemme seg til noe kristenliv.

Troen er personlig og handler om menneskets åndsliv. Indre liv. Det indre skjulte menneskets nære forhold til Gud. Så nært skal det være at hele ditt jeg din sjel ditt alt har du luftet for Gud.  politikk er noe helt annet, hovedsaklig et hav av løgner og lureri.

Men værst er stjelingen av barn.barnebortføring via det påståtte barnevernet.

Ikke kristent i såfall!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere