Verdidebatt

I dag fikk vi et håndskrevet brev fra Afrika

I dag fikk vi et håndskrevet brev fra Afrika. Eller gjorde vi egentlig det?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag fikk vi et håndskrevet brev fra Afrika. Eller gjorde vi egentlig det? Konvolutten bar i alle fall umiskjennelige indikasjoner på at så var tilfellet. Den mangeårige kjente blå og røde "air mail" borden rundt konvoluttkanten, "By Air Mail"-merket påtrykket, og to frimerker med bilde av en elefant og en løve respektive burde ikke etterlate så mye tvil.

Dessverre meldte tvilen seg allerede etter et par sekunder før konvolutten ble åpnet. For helt til høyre sto det kjente u-afrikanske B-postmerket og nederst returadressen til Norsk Nødhjelp i Åsgårdstrand. Og de stemplede frimerkene fra Afrika var alt annet enn frimerker - de var påtrykt konvolutten. Det samme var stemplingsmerket.

Inne i konvolutten lå et håndskrevet brev fra "Elisabeth" sammen med den alltid tilstedeværende gule giroen. Norsk Nødhjelp gir også en annen form for hjelp - den foreslår beløpet du skal gi. Sannsynligvis basert på siste donasjon.

Men er så det håndskrevne brevet i blå skrift med åpningsordet "Jambo!" personlig? Det ser nok de fleste at så ikke er tilfellet. Så hvorfor da sende en håndskrevet faksimile når de samme ordene kunne skrives på en langt mer lesevennlig måte? Det skulle vel ikke være for at gamle fru Pedersen i Grukkedalen skal tro at hun får et håndskrevet brev fra Elisabeth?

Etter å ha avslørt denne "svindelen", som selvsagt ikke er noen svindel, men grenser til det uetiske, stiller jeg meg spørsmålet om vi fortsatt bør "så inn" (slik det heter hos de som nekter å gi til Guds sak uten garantier om høy profitt på donasjonen) til Norsk Nødhjelp?

Svaret er faktisk ja, nå som jeg har fått ventilert min frustrasjon. Et kort søk på nettet om foretaket gir forbausende få negative omtaler. De har heller ikke - riktignok etter eget utsagn - mistet en eneste "fadder". De er heller ikke på observasjonslisten til Innsamlingskontrollen, hvilket er bra, selv om betydningen av dette fraværet ikke bør overdrives.

Det foreslåtte beløpet fra Norsk Nødhjelp  på kr. 235 er antagelig en brukbar investering. Jeg kommer meg sjelden ut av ICA-butikken vi handler på uten å måtte punge ut med langt mer. Kaffeposen med pulverkaffe jeg kjøpte i går kveld kostet kr. 178.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt