Sigmund Voll Ådnøy

Skribent og Visjon Norge-kritikar
138

Slik blir du ein god rikssynsar i 2015

Eller skulle eg ha skrive: "Korleis [how to] vera meiningsleverandør"? Sånn språkleg sett, altså. Kva vektlegg mange av dei som "know how" i dag? Eller for å snakka så alle forstår det: Americanum absurdicum et annualis macabris expertatis (lingua).

Publisert: 22. aug 2015

Skriv som ein amerikanar!
Hugs alltid på å tenka know-how og how-to, og ikkje gløym å setta komma på dei mest unorske kommasettingsstadene du kan finna! (Ikkje minst må du vektlegga det å setta komma på sin eigentleg rettmessige, riktige "norske" plass.)

Skriv "handler om"!
Skriv at noko - anna enn ei bok eller ei eller anna historie -, eller at "det"/"dette", handlar om noko! Skriv aldri at noko har å gjera med noko, gjeld noko, dreier seg om noko; skriv for f... at det handlar om. Då synst folk (i alle fall mange politiske vener eller redaktøren din) sikkert at du høyrest kjempeklok ut. Klukk klukk.

Skriv "droppe"!
Same kva du gjer, må du aldri finna på å seia at nokon "lot noko vera". Dropp det! Skriv at nokon droppa noko, sjølv om ein kan bli usikker på om det tyder at vedkommande sleppte noko i golvet, skulka eller noko anna. Ikkje tenk for mykje; det er viktig å vera i flow zone.

Spel indignert!
Lat som om du bryr deg om noko du eigentleg drit i. Spel indignert og få samstundes nokon til å kalla deg ekspert på det gjeldande fagfeltet.

Bruk artiklar!
Ikkje bruk talord; du er jo ikkje fransk og har jo ikkje peiling på aksentar eller trong eller evne til å læra noko som helst om slikt noko. Ekstra konsonant sist i inkjekjønstalordet treng du heller ikkje tenka på. Nei, skriv ein, ei og eit (en, ei, et), og gløym alt du lærte om ordklasser. Gi ein lang mars i språkdetaljar og tenk berre på innhald. Igjen: Det er viktig å vera i flytsona.

Legg vekt på alt mogleg!
Mykje her i verda er så klart megaviktig for deg. Så viktig er det at du kanskje vil seia at det er veldig veldig viktig (altså ikkje nøya deg med å bruka veldig som gradsadverb, men attpåtil gi ordet status som sitt eige grads-gradsadverb). Men i alle høve er eitt verkemiddel særskilt viktig når du skal skildra kor viktig noko er for deg (eller andre synsande menneske):

Du må legga vekt på det. Det er altså så viktig og veg så mykje i seg sjølv og i ditt verdsbilete at det treng at du legg ekstra vekt på det. Imponerande! Ikkje legga det vekk, ikkje vekta leggen (knis! Ja, det er viktig å vera tåpeleg, også), men legga vekt på.

Men:
Det kan henda at du ikkje meiner å legga til nokre kilo, men derimot å legga ei moderne bade- eller kjøkkenvekt (eller kanskje den sjarmerande, eldgamle "tovektsvekta") oppå. Dette kan så klart også vera ei tyding som gjer susen. 

Berre hugs at du skal legga vekt(a) på det du synst er viktig - ikkje vektlegga det (altså ikkje ha "det viktige" øvst, på vekta, og vekta nedst, under "det viktige" - nei, fy). Og kva med å legga trykk på noko du bryr deg om? Nei, veit du kva? Det er betre å legga det du bryr deg om, opp på trykket og ikkje opp på vekta - altså skal du undertrykka og samstundes legga vekt på det. Då får du balanse! Forvirra? Det gjer ikkje noko! Berre levér meiningar og tekster på løpande band og slutt å tenka så ille hardt på kva du skjønar og ikkje!
 
Føy til det kjende og kjære "både, men også", så kan vi nærma oss diplomstadiet i di kometkjappe utvikling som tastaturtabloid skribent.

Då står det berre att å seia gratulerer! Du har no fått ei innføring i alle dei språklege rammer du treng å spikra opp kring deg for å bli ein vellukka rikssynsar.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Herlig

Publisert nesten 5 år siden

Herlig skrevet!

Kommentar #2

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden
Takk, Dag Løkke!
Kommentar #3

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Oss verdidebattsynsarar imellom

Publisert nesten 5 år siden

Takk for takken!

Jeg skrev ordet "herlig" akkurat i det Verdidebatt stengte i natt kl 01, og jeg rakk ikke å legge på smilefjes og et ønske om god natt! Så da sier jeg heller god morgen nå!

Ditt innlegg var så bærekraftig (som så mye er nå for tiden) og jeg følte meg så komfortabel (som alle næringslivsledere er nå for tiden), at jeg bare måtte si noe.

Slik både du og jeg og mange andre verdidebatt-synsarar må hele tiden! ☺

Dette var dagens lille duettironi (selvironi for to). Derfor la jeg på smilefjeset. Den kan gjerne utvides til trioironi ... etc. Men vi kan ikke si dobbeltironi eller trippelironi, for så god er den nok ikke! 

Kommentar #4

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Takk for takken!

Jeg skrev ordet "herlig" akkurat i det Verdidebatt stengte i natt kl 01, og jeg rakk ikke å legge på smilefjes og et ønske om god natt! Så da sier jeg heller god morgen nå!

Ditt innlegg var så bærekraftig (som så mye er nå for tiden) og jeg følte meg så komfortabel (som alle næringslivsledere er nå for tiden), at jeg bare måtte si noe.

Slik både du og jeg og mange andre verdidebatt-synsarar må hele tiden! ☺

Dette var dagens lille duettironi (selvironi for to). Derfor la jeg på smilefjeset. Den kan gjerne utvides til trioironi ... etc. Men vi kan ikke si dobbeltironi eller trippelironi, for så god er den nok ikke!

Kjekk kommentar :) Eg prøvte jo å setta fingeren på nokre trendar i tida og samtidig å fleipa litt med meg sjølv - men ikkje alltid greitt å vita korleis ein kan bli oppfatta. Fint med litt "ironi- og humorkjemi i kommentarfeltet", sånn stundom mellom oss debattantar og -onklar. (Seier onklar med brukbart samvit sidan Knut Nygaard har kalla meg "onkel" Ådnøy nyleg.)

God kveld, med kraft til å bæra bæra (det ække bare bare)

Kommentar #5

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

God søndag

Publisert nesten 5 år siden

God søndag!

Etter siste opptelling tror jeg at jeg er onkel til 15. Men da har jeg også tatt med dem jeg har gifta meg til - onkelrollen altså. Det er mulig at jeg slutta å telle for 30 år siden. Men jeg har ikke hørt om flere etter det. 

Nå setter jeg bare barnebarn til verden. Riktignok med god hjelp - enestående hjelp forresten - fra mellomgenerasjonen. Etter siste (og denne gang atskillig ferskere) opptellling har jeg kommet til at jeg er far til tre og bestefar til fire. Foreløpig klarer jeg det uten kuleramma! Det holder med to hender. Tre barn på den ene hånda og fire barnebarn på den andre. Fingrene har jeg fortsatt intakte alle sammen.

Hilsen onkel Dag

Kommentar #6

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Høyrest bra ut!

Publisert nesten 5 år siden
Flotte greier. God sundag!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere