Verdidebatt

Lokalkirken det viktigste

Etter avvikling av statens kirkestyre må kirken gjøre noen veivalg som også får konsekvenser for den enkelte menighet. Jeg ønsker å gjøre endringer som styrker den lokale kirken / menigheten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kirkevalget 13.-14. september gjelder valg av medlemmer til Bispedømmeråd og Kirkemøte, i tillegg til menighetsråd. Etter at relasjonen mellom staten og kirken er endret vil kirken få større selvstendighet til å organisere og prioritere sin egen virksomhet. Kirkemøtet vil gjøre veivalg som også får konsekvenser for den enkelte menighet. Jeg ønsker å gjøre endringer som styrker den lokale kirken / menigheten.

Lokal, regional og sentral kirke

Et viktig spørsmål i fremtid kirkeordning er om man vil ha en kirke med mer lokal myndighet og styring, eller en kirke som vil ha sterk sentral og regional styring.

Det er ikke en selvfølge at den myndighet som tidligere har vært (og til dels enda er) hos staten skal overføres direkte til det sentrale Kirkemøtet. Det er mulig også å overføre mer myndighet til den regionale eller lokale kirke. Spørsmålet er blant annet om medarbeidere i menigheten skal tilsette lokalt eller regionalt, og om hvilken finansieringsordning vi skal ha i fremtiden.

Komplisert styringsstruktur i lokalkirken

I dag er det en komplisert styringsstruktur for de som arbeider i den lokale kirke. De fleste er ansatt av det kirkelige fellesråd, mens prestene er tilsatt av bispedømmerådet. Presten har prosten som nærmeste overordnet, mens de andre har kirkevergen. Det er menighetsrådet som har ansvar for virksomhetsplaner, mens fellesrådet tilsetter og har myndighet over økonomien og bygninger i den lokale kirke. Der det er ett menighetsråd i en kommune er dette uproblematisk, men der det er mange menigheter og menighetsråd i samme kommune er det langt mer utfordrende. For de som er engasjert i menighetsråd og i frivillig arbeid i kirken kan det være utfordrende at det ofte ikke er tydelig hvem som har ledelsen i menigheten. Det er med andre ord behov for å organisere den lokale kirken på en mer oversiktlig og forutsigbar måte. Dette arbeidet må få en avklaring i kommende fireårsperiode.

Større myndighet til den lokale kirke

Jeg vil styrke den lokale kirke og det kirkelige demokrati ved å arbeide for blant annet:

-          - Alle som arbeider i den lokale kirke, og prestene, skal ha samme arbeidsgiver.

-          - Det skal være en enhetlig ledelse i den lokale kirke, som alle medarbeidere kan forholde seg til.

-         - Det skal være et demokratisk valgt organ som har myndighet i samme geografiske området som arbeidsområde for de ansatte.

-         - En av de ansatte bør ha et koordineringsansvar for frivillige medarbeidere, for at alle skal oppleve seg sett og ivaretatt.

-         -  Fortsatt kommunal finansiering av kirkens arbeid lokalt er et godt grunnlag for gode relasjoner til lokale politikere.

En lokal tilsetting av prester og økt myndighet til det lokale demokrati, må kombineres med stor grad av faglig selvstendighet til de ansatte. De vigslede medarbeidere (prester, diakoner, kateketer og kantorer) får tjenesteordninger vedtatt av Kirkemøtet, som sikrer dem faglig selvstendighet.

Erling Birkedal, førstekandidat til Borg bispedømmeråd, Mangfoldig folkekirke – nominasjonskomiteens liste.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt