Verdidebatt

Velkommen til Oslo!

Kjære Syria-flyktning! Du har erfart et helvete på jord.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Du har erfart et helvete på jord. Du har opplevd ting ingen mennesker skal måtte gå gjennom. Du har sett landet ditt bli revet i stykker av krig og vilkårlig terror. Mennesker du er glad i har blitt drept. Du har hørt om folk som har fått skåret strupen over og blitt kastet fra hustak. Du har levd i konstant frykt.

Velkommen til Oslo. Vi vet at du helst skulle vært hjemme og sammen med familie, venner og naboer – men vi skal gjøre vårt aller beste for at du får et godt liv her. Det kommer ikke til å bli enkelt. Å etablere seg i et nytt land er aldri det. Du må lære deg et nytt språk, kanskje et nytt yrke og få nye venner. Men vi skal hjelpe deg.

Jeg håper at vårt fellesskap tar godt imot deg – og at du vil være med i vårt fellesskap.

Her om dagen sa Norges finansminister at «det ikke spiller noen rolle fra eller til» om vi tar imot 8000 flyktninger fra Syria de neste to årene. Hun har rett i at flyktningekatastrofen nærmest er ufattelig i omfang – og at Norge selvsagt ikke kan hjelpe alle.

Ingen kan gjøre alt – men alle kan gjøre noe. Det er rart at en politiker fra et parti som hevder å være «for folk flest» og sette individet i sentrum, ikke ser at 8000 er mer enn et tall, men mange tusen enkeltmennesker og unike historier.

For deg og de andre som får komme til Norge, handler det kanskje om liv eller død.

Kanskje har du en alvorlig helsetilstand som krever behandling og støtte som ikke kan gis i flyktningeleirene? Kanskje er du en minoritet som alltid vil være usatt i den kaotiske tilstanden som er i nærområdene?

Norge er et av verdens rikeste land. FN har mange ganger kåret Norge til det beste landet å bo i. Vi har flere tusen milliarder kroner «i banken», penger vi har tjent på våre rike olje- og gassressurser. Ingen land har bedre forutsetninger for å hjelpe.

Jeg syns det er flaut at vi bruker valgkampen på å diskutere om vi skal hjelpe noen få tusen av dine landsmenn. Hva hjelper det å være verdens rikeste land, hvis vi taper vår sjel?

Norge har lange tradisjoner for å gi hjelp til mennesker på flukt. Vi hjalp ungarere som flyktet fra kommunistdiktaturet og bosniere og kosovoalbanere som var ofre for etnisk rensing på Balkan. Nå er det syrere som trenger en trygg havn.

Oslo skal være en raus og mangfoldig by. Vi er glade for at du kommer. Det gjør byen enda bedre å bo i.

Jeg ønsker deg alt godt – og håper du finner lykken her!

Vennlig hilsen

Erik Lunde,

Oslo KrFs førstekandidat ved bystyrevalget

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt