Kommentar

Søndagen for alvor inn i kommunevalgkampen

Partilederdebatten ble en bekreftelse på at Venstres ferske forslag gjør at søndagshandelen for alvor blir kastet inn kommunevalgkampen.

Partilederdebatten på NRK mandag kveld viste at også Frp-leder Siv Jensen er i ferd med å omfavne Venstres ferske forslag om søndagsåpent. Forslaget gir ikke en total liberalisering av søndagshandelen. Den er en utvidelse av den eksisterende ordningen, der turistkommuner kan holde søndagsåpent. Kanskje får kommunene også å lov å ha åpent flere søndager før jul.
 
Under debatten er det dermed klart at Høyre, Frp og Venstre vil finne sammen slik at slik at søndagshandelen blir liberalisert. Både Høyres kulturminister Thorhild Widvey og statsminister Erna Solberg signaliserte allered tidligere på dagen en positiv holdning til Venstres forslag.
 
Avgjort i kommunene
Slik forslaget til Venstre framstår, vil dermed slaget om søndagshandlene stå i hver enkelt kommune.
 
Det betyr likevel ikke at alle kommuner som blir styrt av Frp, Høyre og Venstre vil komme til å innføre søndagshandel ved å erklære seg som turistkommune. Grunnen er at det er betydelig motstand mot å innføre søndagshandel i en rekke av de tre partienes lokalpartier.

I tillegg er det mange lokalpolitikere som er kritisk til å innføre søndagshandel siden majoriteten av den norske befolkning  sier et klart nei.
 
Valgkampsak
Søndagsåpne butikker kan dessuten komme til å bli et hett tema i valgkampen, siden både KrF og Ap er svært skeptiske til Venstres løsning. Regjeringens støtteparti KrF mener at forslaget ikke er utgangspunkt for forhandlinger. KrFs leder Knut Arild Hareide mener at Høyre, Frp og Venstre nå må ta ansvar for at de ønsker å liberalisere søndagen. Han advarer mot at avtalen kan føre til en snikinnføring av søndagshandel, fordi en rekke kommuner kan føle seg presset gjennom at nabokommunen åpner for handel på søndag.
 
Støre sier blant annet til Vårt Land at forslaget ikke endrer det faktum at det blir fritt frem for søndagshandel. Han mener det kan gi ufrihet for tusenvis at ansatte i varehandelen.
 
KrF over på Aps banehalvdel
Et interessant poeng er dessuten at Venstres søndagsforslag nok en gang presser KrF over på Ap og Jonas Gahr Støres banehalvdel. Særlig fordi Knut Arild Hareide for en tid tilbake uttalte at søndagsåpne butikker er en av sakene som har skapt størst engasjement i KrF det siste året.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar