Verdidebatt

Mangler vi respekt, sett opp mot retningslinje nr 4

Respekt er grunnlaget for retningslinje (RL) nr 4. Gjentatte ganger ser vi at moderator lar debatten gå så langt at de må avslutte den ved å stenge istedet for å varsle den som forbryter seg på RL nr 4., er det pga mangel på respekt?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Verdidebatts retningslinje nr 4 sier følgende:

Jeg erkjenner at ansvaret for en god dialog ligger hos begge parter, og forplikter meg til å følge disse punktene:
- Vis respekt, særlig for dem du er uenig med.
- Unngå nedsettende karakteristikker, personangrep og trakassering.
- Ikke så tvil om andres motiver.
- Ikke fordrei andres meninger.
- Diskutér sak og ikke person.
- Hvis du bruker egne eller andres private erfaringer i argumentasjonen, vær oppmerksom på at du ikke utleverer andre eller bruker dem for egne formål.
- Ikke generaliser enkeltpersoner ut fra gruppetilhørighet (muslimer, fundamentalister, pietister etc.)
- Sjekk så langt som mulig at de fakta du går ut fra er korrekte.
- Ta hensyn til andre debattantar og deres innlegg ved aldri å publisere mer enn ett innlegg hvert døgn og ved å tenke kritisk over omfanget av kommentarer i andres tråder. Innlegg utover maks ett i døgnet kan bli slettet.

Dette bør debatteres for dette brytes daglig, uten at moderatorene bryter inn bruker sine virkemidler slik som f.eks.nr 5, men det er ikke det sistnevnte jeg ønsker vi skal diskutere.

Først og fremst har vi alle gått med på å vise respekt mot dem vi er uenige med. Jeg kan klippe og lime inn innlegg og kommentarer som viser debattanter som ikke overholder denne delen av regelverket, men jeg vil ikke gjøre det fordi jeg er ikke ute etter å henge ut noen. Jeg vil bare sette søkelyset på retningslinjene som Verdidebatt.no har, men som jeg opplever ikke alltid blir tatt på alvor, verken av debattanter og/eller av forumets moderatorer. Årsaken er at jeg også opplever at moderatorene ikke er nøytrale i sin utføring av sitt arbeide, og det skinner igjennom.

Så hva er respekt? Her er en definisjon: Respekt; kommer av latin og betyr se om igjen, se tilbake (Aschehougs konversasjonsleksikon).

Kan vi se på hverandres synspunkter om igjen, tenke oss om, og faktisk si, jeg kan se hvor han/hun kommer fra, men fremdeles være uenig. Er det ikke lov å være uenig? Har man da likevel sett seg tilbake på sin motstanders synspunkt?

Tore Frost sier at i forhold til ordet respekt "dreier det seg om å demonstrere en høyt utviklet evne til å kunne ta et skritt til siden og se om igjen ens egen måte å se på. Se om igjen på egen synsevne, lyttevne, akseptasjonsevne, forståelsesevne og hjelpeevne." Sitat hentet herfra.

Er dette en mangelvare her i verdidebatt.no, er respekt en mangelvare, her blant både debattanter og moderatorer?

Videre sier nr 4 slike tings somunngå nedsettende karakteristikker, personangrep og trakkasering, eller ikke generaliser enkeltpersoner eller gruppetilhørighet (muslimer, jøder, kristne, fundmentalister med mer). Igjen skal man ikke gå langt for å finne disse. På meg så virker som roten til alt dette er mangel på respekt og på moderering, som gjør at det eskalerer. Noen ganger ender det med at moderator må stenge tråden fordi to fronter står steilt mot hverandre og er ufine i sin ordbruk.

Videre kan man diskutere hvert punkt i denne regel, men det hele henger fast på dette med respekt. Har man ikke det, vil man automatisk bryte alle punktene i retningslinje nr 4. Og det er ikke mangel på ganger som den blir brutt, dermed kan den nesten fjernes om ikke moderatorene er villig til håndheve den.

MVH

Rolf Larsen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt